DoJ din SUA investighează utilizarea de către ByteDance a TikTok pentru a urmări jurnaliști

29

Departamentul de Justiție al SUA investighează supravegherea de către ByteDance a jurnaliștilor americani prin intermediul TikTok, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce autoritățile examinează proprietarul chinez al popularei platforme de socializare după ce a recunoscut că a obținut în mod necorespunzător datele utilizatorilor.

ByteDance a dezvăluit în decembrie că datele utilizatorilor din aplicația video de scurt metraj au fost obținute pentru a studia locațiile jurnaliștilor, ca parte a unei anchete interne privind informațiile împărtășite cu mass-media.

DoJ și biroul procurorului SUA pentru Districtul de Est din Virginia au solicitat informații de la ByteDance despre modul în care personalul a folosit TikTok pentru a găsi detalii despre locațiile jurnaliștilor americani și alte date private, potrivit Forbes, care a raportat pentru prima dată investigațiile.

O jurnalistă de la Financial Times din Marea Britanie, Cristina Criddle, care a condus o serie de articole care au dezvăluit că zeci de angajați au părăsit biroul TikTok din Londra și că unii au lucrat 12 ore pe zi sau au fost retrogradați după ce și-au luat concediu, se numără printre ținte.

Angajații ByteDance din SUA și China i-au obținut adresele IP și alte date personale pentru a evalua dacă se afla în apropierea unor lucrători ByteDance, dar compania nu a găsit nicio scurgere de informații.

Compania a vizat, de asemenea, un reporter BuzzFeed și mai mulți utilizatori legați de jurnaliști prin intermediul conturilor lor TikTok.

ByteDance a declarat joi: “Am condamnat cu fermitate acțiunile indivizilor despre care s-a constatat că au fost implicați, iar aceștia nu mai sunt angajați la ByteDance. Ancheta noastră internă este încă în curs de desfășurare și vom coopera cu orice investigație oficială atunci când ne va fi prezentată”.

DoJ a refuzat să comenteze. FBI și biroul procurorului SUA pentru Districtul de Est din Virginia nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Sondajele vin în contextul în care guvernul american amenință să interzică TikTok din motive de securitate națională dacă ByteDance nu-și vinde participația. Comitetul pentru Investiții Străine în Statele Unite, comisia condusă de Trezoreria SUA care verifică investițiile străine în țară, a solicitat cesiunea ca parte a evaluării sale a aplicației, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

TikTok s-a confruntat cu un control pe fondul temerilor că datele utilizatorilor americani ar putea fi împărtășite cu guvernul chinez, afirmații pe care compania le-a negat. Un grup bipartizan de senatori a introdus un proiect de lege care ar da administrației Biden autoritatea de a interzice aplicațiile chinezești care reprezintă amenințări la adresa securității.

Timp de doi ani, TikTok a lucrat la un acord de securitate națională cu guvernul SUA, deși negocierile au intrat recent în impas. TikTok a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari pentru “Project Texas”, un plan de restructurare corporativă pentru a proteja datele și conținutul utilizatorilor de influența chineză, printr-un parteneriat cu grupul american de software cloud Oracle, pentru a răspunde solicitărilor Cfius.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online