Liderii G7 cer “garduri de protecție” pentru dezvoltarea inteligenței artificiale

64

Liderii G7 au cerut formularea unor “garduri de protecție” în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, în cadrul unui summit al grupului care abordează pentru prima dată această tehnologie emergentă.

Progresele rapide ale inteligenței artificiale din ultimele luni au stârnit apeluri pentru o mai mare supraveghere a nenumăratelor sale aplicații, dar există puține acorduri concrete între guverne cu privire la modul în care să o supravegheze.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-au alăturat celor care, la summitul G7, au cerut “garduri de protecție” pentru dezvoltarea tehnologiei.

Aceste solicitări vin în contextul în care experții în inteligență artificială avertizează cu privire la posibilele abuzuri în jurul utilizării modelelor lingvistice mari, tehnologia puternică din spatele inteligenței artificiale generative – programe informatice care pot scrie texte și crea imagini.

“Beneficiile potențiale ale inteligenței artificiale pentru cetățeni și economie sunt mari”, a declarat von der Leyen în timpul sesiunii de deschidere a discuțiilor dintre liderii G7 la Hiroshima vineri. “În același timp, trebuie să convenim asupra unor linii de gardă pentru a dezvolta inteligența artificială în UE, reflectând valorile noastre democratice.”

“Vrem ca sistemele de inteligență artificială să fie precise, fiabile, sigure și nediscriminatorii, indiferent de originea lor”, a spus ea, în remarci împărtășite de purtătorul său de cuvânt.

Sunak a declarat că AI are potențialul de a aduce beneficii pentru creșterea economică și de a transforma serviciile publice, atâta timp cât este folosit “în siguranță și în siguranță și cu garduri de protecție”.

“Am adoptat o abordare intenționat iterativă, deoarece tehnologia evoluează rapid și vrem să ne asigurăm că regulamentul nostru poate evolua și el odată cu ea”, a spus Sunak.

Sunak a adăugat că guvernul britanic va lucra îndeaproape cu aliații internaționali pentru a coordona încercările de a asigura o reglementare adecvată pentru companiile de inteligență artificială.

Guvernele analizează din ce în ce mai mult cum să reglementeze creșterea sistemelor de inteligență artificială. Săptămâna trecută, legislatorii UE au convenit asupra unui set de reguli stricte privind utilizarea IA, inclusiv restricții asupra chatbots precum ChatGPT. La începutul acestei luni, Comisia Federală pentru Comerț din SUA și autoritatea de supraveghere a concurenței din Regatul Unit au indicat că vor revizui această industrie în creștere.

 

Dezbaterea dintre liderii G7 cu privire la inteligența artificială a fost o parte semnificativă a sesiunii de deschidere a summitului de trei zile, dedicată economiei globale.

Miniștrii pentru probleme digitale și tehnologice din statele G7 s-au întâlnit luna trecută în Japonia, unde au convenit asupra unor recomandări generale pentru IA, în cadrul unei reuniuni menite să pregătească summitul liderilor din acest weekend.

“Reafirmăm că politicile și reglementările privind IA ar trebui să fie centrate pe om și să se bazeze pe nouă valori democratice, inclusiv pe protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale și pe protecția vieții private și a datelor personale”, se arată în comunicatul miniștrilor.

“De asemenea, reafirmăm că politicile și reglementările privind IA ar trebui să se bazeze pe riscuri și să fie orientate spre viitor pentru a păstra un mediu deschis și favorabil pentru dezvoltarea și implementarea IA, care să maximizeze beneficiile tehnologiei pentru oameni și pentru planetă, atenuând în același timp riscurile acesteia”, a continuat comunicatul.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online