SUA doboară „obiect de mare altitudine” deasupra Alaska

196

Armata americană a doborât vineri un „obiect de mare altitudine” în largul coastei Alaska, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la o săptămână după ce a doborât un balon spion chinez care plutea în spațiul aerian american.

Obiectul, despre care Kirby a spus că era „de dimensiunea aproximativă a unei mașini mici”, a trecut pe uscat în Alaska înainte de a fi doborât de un avion de luptă vineri dimineață, ora locală, căzând în apele înghețate în apropierea graniței de nord-est cu Canada.

„Obiectul zbura la o altitudine de 40.000 de picioare și reprezenta o amenințare rezonabilă pentru siguranța zborului civil”, a spus Kirby. „Din abundență de precauție și la recomandarea Pentagonului, președintele Joe Biden a ordonat armatei să doboare obiectul și au făcut-o.”

Descoperirea obiectului are loc la mai puțin de o săptămână după ce SUA a doborât un balon spion chinez care plutea de câteva zile în spațiul aerian nord-american. Examinarea balonului din avioanele spion U-2 în timp ce era în aer a relevat că era echipat cu antene pentru colectarea informațiilor.

Departamentul de comerț al SUA a plasat vineri șase grupuri chineze pe „lista de entități” – o listă neagră comercială – în legătură cu balonul de spionaj.

A spus că au fost adăugați pe listă din cauza rolului lor de sprijinire a programului de baloane spion al Chinei și a altor programe aerospațiale pe care armata chineză le folosește pentru operațiuni de informații și recunoaștere.

„Acțiunea de astăzi demonstrează eforturile noastre concertate de a identifica și de a perturba utilizarea de către RPC a baloanelor de supraveghere, care au încălcat spațiul aerian al Statelor Unite și a peste 40 de țări”, a declarat Matthew Axelrod, un oficial înalt în domeniul comerțului.

Grupurile vizate au inclus Beijing Nanjiang Aerospace Technology, China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute și Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology.

Celelalte trei entități au fost Eagles Men Aviation Science and Technology Group, Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology și Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group.

Companiilor americane li se interzice să exporte tehnologie americană către grupurile de pe listă fără licență de export, dar departamentul de comerț a precizat că ar exista o „prezumție de refuz” în aceste cazuri.

Oficialii americani spun că nu au determinat originea sau proprietatea celui de-al doilea obiect zburător, nici scopul pentru care trebuia să servească.

„Nu știm cui deține”, a spus Kirby. „Era mult, mult mai mic decât balonul spion pe care l-am dat jos sâmbăta trecută.”

El a adăugat: „Nu îl clasific drept balon în acest moment. Este un obiect. Încă încercăm să învățăm mai multe chiar acum.”

Spre deosebire de balonul chinezesc, cel mai recent obiect nu avea o „sarcină utilă semnificativă”, a spus Kirby, și nici nu părea să aibă capacitatea de a se manevra independent.

El a spus că principala motivație a lui Biden de a ordona doborârea obiectului a fost o posibilă amenințare pentru zborurile civile, adăugând că acesta se afla la o altitudine mai mică decât balonul spion doborât săptămâna trecută, care zbura la 65.000 de picioare.

SUA au aflat despre obiect joi seară, a spus Kirby, și au folosit avioane de luptă pentru a zbura în jurul lui și pentru a determina că obiectul nu era echipat înainte de a-l doborî.

Generalul forțelor aeriene Patrick Ryder a declarat că SUA se așteaptă să poată recupera resturile, care au căzut în apele teritoriale după ce un avion de luptă F-22 a doborât obiectul folosind o rachetă sidewinder AIM-9X.

Apa înghețată poate facilita recuperarea obiectului, a spus Kirby.

Biden s-a confruntat săptămâna trecută cu critici din partea parlamentarilor republicani, care au spus că administrația sa ar fi trebuit să doboare balonul spion chinez înainte ca acesta să poată zbura în SUA.

Liderii militari au sfătuit să nu facă acest lucru pentru a evita un potențial pericol pentru oamenii de la sol, iar oficialii apărării au spus că timpul prelungit în aer le-a permis să colecteze informații despre acest lucru.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online