Centralele de apartament vor fi înlocuite cu pompe de căldură

237

Tot mai mulţi români caută să înlocuiască echipamentele mai vechi de încălzire cu  pompe de căldură care utilizează energie regenerabilă, având ca principale motive: flexibilitatea, eficiența, rentabilitatea investiției pe termen lung și impactul redus asupra mediului.

Fiecare kilowatt de energie electrică utilizat de o pompă de căldură generează între 3 și 4 kilowați de căldură regenerabilă din aer, ceea ce reprezintă o sporire a eficienței cu 300-400%, conform specialiștilor în tehnologia pompelor de căldură.

Pompa de căldură este o soluție optimă și pentru zonele în care nu există acces la gaz

 

Pe măsură ce guvernele devin proactive în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung și încep să implementeze strategii pentru atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon, pompele de căldură câștigă o cotă din ce în ce mai mare din piața de încălzire inclusiv la nivel local.

Ca una dintre cele mai inteligente tehnologii de încălzire disponibile în momentul actual, pompele de căldură asigură cel mai avantajos mix între eficiență ridicată, cele mai mici costuri de funcționare, confort unic și durabilitate.

Pompa de căldură este un echipament de încălzire potrivit pentru instalații noi și înlocuiri, se poate conecta inclusiv la sistemele de încălzire în pardoseala, ventilo-convectoare sau radiatoare, fiind o soluție de patru ori mai eficientă decât alternativele tradiționale. Aceasta poate fi, de asemenea, montată cu un sistem integrat de apă caldă menajeră sau conectată cu un boiler extern, astfel încât apa caldă este mereu disponibilă pentru consumator.

În plus, pompa de căldură este o soluție optimă de climatizare și pentru zonele în care nu există acces la gaz și poate colecta până la 75% din energia utilizată din aer și restul din electricitate.

pentru că aerul exterior sau solul reprezintă mereu o sursă de energie, o pompă de căldură performantă poate să încălzească eficient și în cele mai reci condiții.  Pentru că nu se ard  gaze naturale și petrol, se maximizează consumul de energie din resurse regenerabile.

Pompele de căldură înlocuiesc mai multe soluții de climatizare

Există preconcepția potrivit căreia pompele de căldură oferă doar agent termic, utilitatea lor fiind restrânsă la crearea unui mediu plăcut în casă în timpul sezonului rece. În realitate, însă, instalația înlocuiește mai multe soluții de climatizare, pentru că asigură încălzire pe timp de iarnă, răcoare vara și apă caldă menajeră tot timpul anului. Piața de pompe de căldură din România nu este încă pe deplin exploatată, oferind un potențial de creștere pe scară largă.

Poate că, la prima vedere, investiția inițială într-o instalație pusă în funcțiune de pompa de căldură este una considerabilă, însă, acești bani vor fi economisiți în scurt timp datorită facturilor reduse lunar la energia electrică.

Pompa de căldură poate înlocui cu succes atât o centrală termică pe gaz, cât și un cazan pe lemne

Dincolo de contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeană privind impactul asupra climei, în România un stimul important pentru creșterea cererii de pompe de căldură este reprezentat de înlocuirea centralelor termice pe lemne care, pe lângă faptul că sunt foarte răspândite, generează un disconfort ridicat utilizatorilor întrucât necesită alimentare manuală, de cele mai multe ori permanentă.

Pompa de căldură poate înlocui cu succes atât o centrală termică pe gaz, cât și un cazan pe lemne. Mai mult, cei care își renovează locuința și vor să înlocuiască centrală termică veche pot păstra și radiatoarele existente dacă doresc.

Ceea ce diferențiază o pompă de căldură de o centrală termică, de exemplu, este modul în care este generată căldura, nu modul în care este distribuită. Astfel, în loc să ardă combustibil pentru a genera căldură, o pompă de căldură utilizează un proces de evaporare și condensare a agentului frigorific. Strict tehnic, pompa de căldură este un echipament care extrage energia disponibilă din sol sau din aer, o ajustează și o eliberează în altă parte, la temperatura dorită sau necesară pentru a produce agent termic sau apă caldă menajeră.

Principalul criteriu în alegerea sistemului de încălzire potrivit ține de tipul de locuință și de instalația de încălzire existentă. Pentru locuințe noi, clădiri eficiente din punct de vedere energetic și înlocuirea sistemelor de încălzire electrice, pompele de căldură aer-apă de temperaturi scăzute vor oferi încălzire, apă caldă și răcire opțională, iar pompele de căldură aer-aer, cunoscute în mod uzual ca aparate de aer condiționat, sunt o opțiune ușor de instalat, cu investiții reduse.

Pompele de căldură cu sursă geotermală sunt o opțiune extrem de eficientă și rentabilă pentru locuințele noi, în care instalarea poate fi efectuată alături de alte lucrări de construcție, fără prea multe modificări.

Pompele de căldură aer-apă de temperaturi ridicate sunt ideale pentru conectarea la un sistem de conducte existent și la radiatoare mai vechi, care funcționează la temperaturi mai ridicate decât sistemele de încălzire moderne.

Recomandarea specialiștilor pentru cei care renovează o locuință și trebuie să înlocuiască o centrală termică de generație veche este să opteze pentru o pompă de căldură hibridă.

Politici precum liberalizarea prețurilor la energie pot influența pozitiv cererea și piața pompelor de căldură

 

Nu în ultimul rând, politici precum liberalizarea prețurilor la energie pot influența pozitiv cererea și piața pompelor de căldură din România. Foarte importantă este și eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili. În prezent, de aceste stimulente beneficiază diferite sisteme de încălzire în detrimentul pompelor de căldură, deoarece sunt sisteme mai accesibile, iar tehnologiile ce folosesc energii regenerabile au nevoie de condiții de concurență echitabile.

Decalajul dintre prețurile actuale ale energiei electrice și gazelor din multe state membre este prea mare pentru a face pompele de căldură accesibile tuturor cetățenilor europeni.

Instalarea, modernizarea sau înlocuirea unor instalații  cu sisteme de pompe de căldură poate fi o măsură de scădere a costurilor și pentru mulți proprietari de spații, în contextul economic actual.

Deja unele țări, precum Austria, Slovenia, Croația și Franța, oferă subvenții pentru a sprijini dezvoltatorii și proprietarii de afaceri să-și transforme clădirile în spații mai ecologice și mai conforme.

Sunt proiectate special pentru a încălzi o gamă largă de spații, inclusiv hoteluri, spitale, clădiri de birouri, centre comerciale și instalații industriale, pompele de căldură cu potențial de încălzire globală (GWP) scăzut pot satisface cereri de încălzire și răcire care variază între 4 și 18 kilowați, iar la folosirea unui sistem de tip “cascadă” se pot ajunge și la capacității de peste 100 kilowați.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online