În a doua parte a lunii martie, în anumite zone ale țării se resimte primăvara, pe când în altele frigul continuă

Foto: capital.ro
76

În cea mai recentă prognoza meteo, pentru a doua parte al acestei luni, ANM anunţă că în anumite zone ale țării se resimte primăvara, pe când în altele frigul continuă, spun meteorologii.

Astfel, meteorologii a publicat prognoza meteo pentru cea de a doua jumătate a lunii martie. Vremea o ia razna în aproape toată țara și de asemenea vor fi prezente și precipitații, dar și temperaturi scăzute.

-În contextul meteorologic, în Banat, vremea va continua să se încălzească la începutul intervalului de prognoză, astfel că se va apropia de un regim caracteristic perioadei. Temperaturile maxime ajung până la 12 grade, iar cele minime ajung până la 2 grade, însă apoi se va răci treptat, iar temperaturile vor coborî spre valori diurne mediate regional de 6 grade şi nocturne de -6 grade, caracterizând o vreme deosebit de rece.

Pe de altă parte, în cea de a doua săptămână a intervalului, primăvara se resimte. Temperaturile maxime ajung până la 14 grade, în timp ce minimele ajung la două grade. Totuși, precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse în data de 16 martie, iar trecător şi izolat pe aproape tot intervalul.

-Și în Crișana vremea va fi la fel de haotică. În prima săptămână din interval temperaturile maxime ajung până la 12 grade, în timp ce minimele ajung chiar și la -6. Totodată pe 17 şi până în 19 martie se va răci treptat, cu valori termice diurne ce vor coborî în medie spre 6 grade şi nocturne spre -6 grade, apoi vremea va intra într un proces de încălzire, estimările fiind de 14 grade – ziua, respectiv un grad – noaptea.

Începând cu data de 16 martie încep și precipitații, însă după această dată, probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai ridicată doar spre finalul intervalului.

-În Transilvania în schimb, prognoza meteo ANM arată o încălzire destul de bruscă. Potrivit meteorologilor, procesul de încălzire va continua atât luni, cât şi marţi, dar ulterior se va răci, condiţii în care mediile maximelor vor coborî de la 9 grade în 15 martie, până spre 4 grade în 19 martie, iar ale minimelor de la -2 grade în 17 martie, până la -10 grade în 20 martie.

În cea de a doua săptămână a intervalului urmează din nou o perioadă caldă. Temperaturile maxime ajung până la 10 grade, iar cele minime la -2 grade. Totodată, ANM precizează că precipitaţiile se vor semnala doar pe spaţii mici şi cu o probabilitate mai mare în 16 şi 18 martie, precum şi în intervalul 23 – 27 martie.

-Și în Maramureș, vremea va fi una destul de variată. Temperaturile maxime ajung până la 10 grade în prima săptămână din interval, iar cele minime chiar și până la -6 grade. În cea de a doua săptămână în schimb, temperaturile cresc, ajungând chiar și până la 12 grade, iar minimele la 0 grade.

Precipitaţiile vor fi pe arii restrânse, slabe cantitativ şi se vor semnala cu probabilitate mai mare în 16 martie şi din nou în intervalul 24 – 27 martie.

-În Moldova vremea va fi de asemenea caldă, cu temperaturi de până la 10 grade. Pe de altă parte, în intervalul 17 – 19 martie, vremea se va răci, astfel că media maximelor va coborî spre 3 grade, după care valorile de temperatură vor creşte treptat şi vor ajunge să se situeze din nou în jurul normelor.

În această zonă, ANM menționează și că în prima săptămână, mediile minimelor se vor încadra între -7 şi -3 grade, apoi vor creşte treptat spre zero grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în a doua săptămână.

La mare avem o vreme normală pentru această perioadă. Potrivit prognozei publiacte de ANM, temperaturile maxime ajung până la 8 grade, însă în perioada 17 şi 20 martie, acestea scad până la 3 grade

Pe de altă parte în a doua săptămână din interval, temperaturile diurne vor creşte treptat, astfel că se vor înregistra până la 9 grade, mediate regional, la finalul intervalului. Temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în a doua săptămână.

-În Muntenia este așteptată o vreme normală. În următoarele zile temperaturile maxime ajung până la 11 grade, urmând ca apoi media lor să fie de 5 grade. De abia în cea de a doua săptămână din intervalul menționat, ANM anunță temperaturi chir și de 12 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai ridicată pe 16 martie şi, temporar, în a doua săptămână, adaugă meteorologii.

-O vreme similară o regăsim și în Oltenia, unde mediile temperaturilor maxime vor fi între 7 şi 11 grade, apoi se va înregistra un proces de răcire până în jurul datei de 19 martie când media maximelor va fi de 4 grade.

Totuși, în a doua săptămână se va încălzi treptat şi media temperaturilor maxime va ajunge până la 12 grade, la finalul acesteia. Probabilitatea mai mare de apariţie a precipitaţiilor va fi pe 16 martie şi, din nou, între 23 şi 27 martie, anunță ANM.

-La munte avem de asemenea o vreme caldă, însă de pe 16 martie, un val rece lovește din nou. Temperaturile maxime ajung până la -6 grade, iar cele minime la -12 grade. ANM precizează că în cea de a doua săptămână din interval temperaturile vor crește.

Prognoza meteo mai arată că temporar, vor fi precipitaţii, cu o probabilitate mai mare pe data de 16 martie şi în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online