Misterul navei cunoscut sub numele de „epava necunoscută de lângă Eastbourne”, a fost rezolvat

Foto: digi24.ro
880

În prezent, arheologii au rezolvat misterul unei nave scufundate în anul 1672 care a fost numită până acum „epava necunoscută de lângă Eastbourne”.

Astfel, s-a constatat că este vorba despre nava de război olandeză Klein Hollandia, scrie The Guardian. Construită în 1656 și deținută de Marina din Rotterdam, nava a fost implicată în toate bătăliile majore din cel de-al doilea război anglo-olandez din 1665 până în 1667.

În acest sens, nava a fost identificată după cercetări minuțioase la care au luat parte arheologi și oameni de știință încă din 2019, când epava a fost găsită pe fundul mării, la 32 de metri adâncime. Epava a fost găsită într-o stare „remarcabilă”, ceea ce oferă informații numeroase despre modul în care au fost construite navele olandeze din secolul al XVII-lea și despre activitățile navei de război în timpul ultimei sale călătorii.

În cadrul acestei cercetări, pe fundul mării au fost găsite bucăți de lemn, plăci de marmură italiană și bucăți de ceramică italiană.

În anul 1672, nava făcea parte din escadronul care escorta flota Smyrna în timp ce naviga dinspre Mediterană spre Țările de Jos. Pe Insula Wight, escadrila a fost atacată de o escadrilă engleză sub comanda lui Sir Robert Holmes, nava fiind grav avariată, iar comandantul său Jan van Nes ucis în acțiune. Nava a fost cucerită de englezi, dar s-a scufundat la scurt timp după aceea cu marinari englezi și olandezi la bord. Acest eveniment a declanșat cel de-al treilea război anglo-olandez.

De altfel, epava a fost observată pentru prima dată pe fundul mării în timpul unui studiu hidrografic în anul 2015, dar abia în 2019 David Ronnan, coordonator al unui centru de scafandri a spus că este o epavă.

„De la prima noastră scufundare pe epavă, în aprilie 2019, am fost fascinați de materialele de pe fundul mării. Cantitatea impresionantă de lemn, plăci de marmură frumos tăiate, precum și ceramica descoperită indică faptul că aceasta este o navă olandeză de la sfârșitul secolului al XVII-lea revenită din Italia.

Acum, după patru ani de investigații și cercetări, putem spune cu certitudine despre ce navă este vorba”, a declarat Mark Beattie-Edwards, director general al Societății de Arheologie Nautică

 

Sursa: Digi24.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online