Vista Bank devine a cincea instituţie bancară ce oferă plăţi instant clienţilor proprii

31

Din data de 09-08 2021, Vista Bank devine a cincea instituţie bancară ce oferă plăţi instant clienţilor proprii, aceasta finalizând procesul de aderare la sistemul oferit de Transfond băncilor din România, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

“Continuarea propagării plăţilor instant demonstrează utilitatea şi eficienţa serviciului, uşurinţa lui în utilizare, atractivitatea pentru consumatorii finali, dar şi pentru instituţiile financiar bancare”, se menţionează în comunicat.

Comunitatea băncilor care au în portofoliul de servicii plăţile instant are în componenţă în prezent: Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română şi Vista Bank.

Prin serviciul Plăţi Instant asigură transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci, conform regulilor înscrise în schema de plată care guvernează acest instrument de plată. În practică, încă de la lansare, durata reală a transferului între două bănci participante se încadrează în circa 4 secunde. O astfel de plată poate fi efectuată oricând (24/7/365), iar valoarea ei individuală se încadrează sub 50.000 lei.

Setviciul Plăţile Instant sunt puse la dispoziţia utilizatorilor finali de servicii financiare, fie aceştia consumatori, fie business-uri, precum şi băncilor şi altor furnizori de servicii de plăţi care doresc să activeze în piaţa locală, permiţând concretizarea uneia dintre cele mai importante cerinţe ale open-banking-ului, respectiv transferul de fonduri în timp real între clienţi.

“Plăţile Instant vor deveni noul standard de plată în viitorul apropiat, schimbând perspectiva plăţilor, întrucât clienţii pot efectua tranzacţii în timp real şi în afara orelor de program, în orice zi a anului. Mulţumim TRANSFOND pentru excelenta colaborare pe toată perioada implementării proiectului”, a declarat Georgios Athanasopoulos, director general Vista Bank.

“Este o certitudine că, atât la nivel european cât şi pe plan internaţional, plăţile instant vor reprezenta standardul de efectuare a tranzacţiilor electronice şi suntem convinşi că acesta se va generaliza şi în piaţa românească într-un orizont de timp pe care îl considerăm destul de apropiat. Odată relansate procesele economice generale, suntem încrezători că băncile vor reîncepe să înregistreze vitezele aşteptate de dezvoltare a serviciilor lor şi vor face demersurile necesare pentru aderarea la serviciul Plăţi Instant, având în vedere, că, din practicile existente, oferirea acestui serviciu poate îmbunătăţi procentul de retenţie a clienţilor şi poate atrage şi clienţi noi”, a declarat Sabin Carantină, director general Transfond.

În contextul volumelor de plăţi, serviciul Plăţi Instant înregistrează în primele 7 luni din acest an cu 55% mai multe tranzacţii decât în tot anul 2020, iar tendinţa este una de permanentă creştere, de la o lună la alta. Cu fiecare instituţie financiară înrolată, efectul de reţea amplifică adresabilitatea serviciului, oferind clienţilor finali o experienţă completă de plată, care va fi disponibilă în final oricărui deţinător de cont bancar sau de plată.

Astfel, pentru a plăti instant, utilizatorului final de servicii de plăţi nu îi este necesară nici achiziţia sau instalarea unei aplicaţii dedicate serviciului şi nici înregistrarea într-o interfaţă distinctă pentru plăţile instant.

“Singura condiţie care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de plăţile instant este ca serviciul să fie oferit de către banca sau furnizorul nebancar de plăţi al celui care iniţiază plata şi de către banca sau furnizorul nebancar de plăţi al beneficiarului plăţii, în special prin platformele de tip mobile banking şi de internet banking (deşi există deja şi oferte de astfel de servicii disponibile chiar la ghişeele fizice ale băncilor, dacă un client doritor nu este ‘conectat’ sau ‘conectabil’)”, se menţionează în comunicat.

Aşadar, Vista Bank este prezentă pe piaţa bancară din România începând cu anul 1998, fiind cunoscută anterior sub numele de Marfin Bank. Prin preluarea în iulie 2018 de către un nou acţionar puternic, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din sud-estul Europei, banca a cunoscut o importantă consolidare la nivel de business, management şi strategie. Vista Bank are o reţea de 31 de sucursale.

Iar Transfond este administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată a plăţilor comerciale interbancare. Activitatea principală constă în furnizarea de servicii instituţiilor financiare şi financiar-bancare, în ceea ce priveşte plăţile interbancare de retail în moneda locală şi în euro, atât naţional cât şi transfrontalier.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online