6 și 7 ianuarie au devenit oficial sărbători legale în România

50

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat amendamentul prin care 6 ianuarie, Sărbătoarea Teofaniei, și 7 ianuarie, Sinaxa Sfântului Ioan Botezătorul, au fost declarate sărbători legale în care nu este permisă munca. Astfel, aceste două zile libere în plus vor fi adăugate începând cu anul 2024.

Legea a fost inițiată de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. Aceștia au precizat că în România există 16,3 milioane de cetățeni, adică 86,45% din totalul populației, înregistrați ca fiind creștini ortodocși la recensământul din 2011.

“Sărbătoarea Teofaniei, celebrată anual la 6 ianuarie, este sărbătorită și de credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, care, potrivit aceluiași recensământ, reprezintă 7,34% din populația României. Este unică prin faptul că în această zi, majoritatea credincioșilor ortodocși merg la biserică pentru a primi Marea Binecuvântare a apelor în tradiția ortodoxă”, potrivit textului care însoțește proiectul de lege citat de News.ro.

Ziua de 6 ianuarie este o sărbătoare legală în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania și Suedia, au precizat social-democrații.

Social-democrații au mai argumentat, în expunerea de motive, că sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, care a săvârșit Botezul Domnului pe 7 ianuarie, este strâns legată de ziua precedentă.

“Pentru creștinii ortodocși care folosesc calendarul necorect, 7 ianuarie este importantă deoarece este data Nașterii Domnului. Din acest motiv, mai multe țări europene, cum ar fi Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina și Cipru, au făcut din 7 ianuarie o sărbătoare legală în care nu este permisă munca. În acest context, având în vedere importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesar să o declarăm sărbătoare legală în care nu este permisă munca”, potrivit sursei citate.

În 2023, următoarele zile libere legale vor fi 14 aprilie (vineri) – Vinerea Mare și 16-17 aprilie (duminică și luni) – prima și a doua zi a Paștelui ortodox.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online