Abuzul în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 50.000 de euro, dezincriminat

29

 

Un proiect de modificare depus de Guvern la Codul penal, adoptat miercuri de Senat, stabilește un nou prag valoric pentru abuzul în serviciu și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai este considerată infracțiune pentru care se cere pedeapsa cu închisoarea.

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR procedează astfel la fel cum intenționa să facă fostul lider social-democrat Liviu Dragnea în 2017, prin celebra OUG 13, care a determinat ample proteste de masă timp de mai multe săptămâni la rând în România, cele mai ample proteste de stradă înregistrate în România după Revoluția anticomunistă din 1989. OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei.

Amendamentul care stipulează noua valoare, 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, aparține PSD, PNL și UDMR și este inclus în proiectul de lege adoptat miercuri de Senat cu 79 de voturi “pentru” și 25 “împotrivă”.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern care, însă, nu prevedea un prag valoric, ci doar preciza că infracțiunea de abuz în serviciu și neglijență în serviciu este cea în care funcționarul public nu respectă o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând o pagubă sau o vătămare a unei persoane.

Modificările propuse la codul penal în cazul infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu sunt justificate de mai multe decizii ale Curții Constituționale care au stabilit, pe de o parte, că trebuie precizate actele care nu sunt îndeplinite, adică legislația primară, iar pe de altă parte, că este nevoie de un prag valoric.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online