Achim Irimescu: Legumicultorii români vor primi despăgubiri de la CE; pagubele sunt estimate la 10 milioane de euro

53

Legumicultorii români vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană pentru pagubele suferite în urma embargoului impus de Federația Rusă la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană, evaluările actuale privind pagubele fiind de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc, a declarat, joi, 14 august, Achim Irimescu, reprezentantul Delegației României pe lângă Comisia Europeană, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

“Sectorul de legume și fructe din România este singurul sector afectat de embargoul Federației Ruse. Până în prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveți, roșii, care sunt deocamdată pe stoc pentru că producătorii nu mai găsesc piață de desfacere. De asemenea, prețurile s-au redus cu circa 16 eurocenți pe kilogram”, a precizat Achim Irimescu, la finalul reuniunii la nivel de experți desfășurată joi la Bruxelles.

Acesta a subliniat că România a cerut Comisiei Europene aplicarea unei măsuri de criză în condițiile în care prin Politica Agricolă Comună (PAC) există un instrument de intervenție, Fondul de Criză, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor europeni.

“România a cerut să se aplice aceleași măsuri ca în 2011, când a fost criza castraveților cu E-coli. Comisia va face evaluări și va comunica oficial săptămâna viitoare măsurile propuse, după care, în circa două săptămâni, va adopta un regulament. Probabil, măsura se va aplica și retroactiv pentru cine poate să justifice, adică înainte de data adoptării regulamentului și nu doar pentru membrii organizațiilor de producători ci și pentru ceilalți producători. După ce se adoptă regulamentul trebuie comunicate datele Comisiei și pe baza lor se stabilește modul și valoarea despăgubirilor. Pe data de 5 septembrie va mai fi un Consiliu de Miniștri”, a precizat Irimescu.

Reprezentantul Delegației României pe lângă Comisia Europeană a mai spus că măsura de sprijin pe care o va adopta CE va fi, în mod sigur, sub formă de retragere și promovare așa cum s-a decis recent pentru piersici și nectarine, ceea ce înseamnă că legumele vor fi distribuite gratuit la cantine și spitale, etc.

Discuțiile în cadrul reuniunii au vizat și celelalte sectoare afectate, produsele lactate și cele din carne, unde producătorii români au anunțat că prețurile s-au redus cu 10% la carnea de pasăre și de porc.

“În acest sector nu avem un impact direct. Anul trecut am avut exporturi de numai 41 de milioane de euro în Federația Rusă, dar numai pe produse vegetale pentru că nu am exportat produse animale. Reducerea prețurilor este de 10% în sectorul de produse animale, însă la fructe și legume au fost reduceri de prețuri și cu 60%”, a adăugat Achim Irimescu.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online