Adrian Năstase primeşte încă şase luni de închisoare ca spor de pedeapsă

41

Curtea de Apel București a decis marți, 24 iunie, ca la cei patru ani de închisoare primiți de fostul premier Adrian Năstase în dosarele “Zambaccian” și “Trofeul calității” să se adauge șase luni de pedeapsă, astfel încât acest va executa în final patru ani și șase luni închisoare.

Decizia este definitivă.

Curtea de Apel a admis marți o contestație a DNA, după ce, pe 8 mai, Tribunalul București a decis contopirea pedepselor primite de Năstase în dosarele “Zambaccian” și “Trofeul calității”, fără însă ca această din urmă instanță să adauge un spor de pedeapsă.

Atât la Tribunalul București, cât și la Curtea de Apel București, procurorii DNA au cerut un spor de pedeapsă de un an închisoare, aducând ca argumente atitudinea “disprețuitoare și defăimătoare” de care a dat dovadă Năstase atât în timpul proceselor, cât și după ce a fost condamnat.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul “Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.

În dosarul “Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul șef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu și București.

În dosarul “Trofeul calității”, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influența sau autoritatea funcției de președinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calității în construcții” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la care urma să participe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online