AIEA confirmă suspendarea de către Iran a activităţilor de îmbogăţire a uraniului la 20%

34

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat, luni, suspendarea de către Iran a activităţilor de îmbogăţire a uraniului la 20%, ceea ce marchează începutul punerii în aplicare a acordului interimar încheiat în noiembrie la Geneva între Teheran şi marile puteri, au indicat surse diplomatice de la Viena, citate de AFP.

‘Totul este în ordine, toate cerinţele au fost îndeplinite’, a afirmat un diplomat occidental, confirmând alte declaraţii diplomatice, după cum relatează AFP.

Şeful Organizaţiei iraniene pentru Energie Nucleară, Ali Akbar Salehi, citat de agenţia oficială Irna, a anunţat anterior ”suspendarea îmbogăţirii uraniului la 20%” începând cu ora 08.30 GMT.

Textul acordului de la Geneva prevede ca Teheranul să-şi limiteze pentru o perioadă de şase luni o parte din activităţile sale nucleare sensibile, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale. Acordul stipulează, totodată, o supraveghere intensificată a programului nuclear iranian, în special în ceea ce priveşte suspendarea îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%.

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se află la Teheran pentru a supraveghea măsurile luate de Iran pentru punerea în aplicarea a acordului.

Acordul încheiat în noiembrie la Geneva între Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China plus Germania) şi intrat în vigoare luni constituie o primă etapă către negocierea unui acord pe termen lung care să pună capăt celor zece ani de tensiuni între Teheran şi comunitatea internaţională pe subiectul programului nuclear iranian. Teheranul este suspectat de marile puteri că încearcă să se doteze cu bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce regimul islamic neagă cu vehemenţă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online