Ambițiile britanice în materie de sateliți au de suferit după ce acțiunile Virgin Orbit a lui Richard Branson s-au prăbușit

39

Ambițiile britanice în domeniul sateliților au fost lovite joi după ce Virgin Orbit a lui Richard Branson a anunțat o “pauză operațională” care a făcut ca acțiunile să scadă cu peste 40% în tranzacțiile de dinaintea pieței.

Compania aerospațială cu sediul în SUA caută finanțare suplimentară și și-a pus aproape tot personalul în concediu, potrivit rapoartelor de pe Reuters. Acțiunile au scăzut cu 42% la 1,01 dolari.

“Virgin Orbit inițiază o pauză operațională la nivelul întregii companii, începând cu 16 martie 2023, și anticipează furnizarea unei actualizări privind operațiunile de mers înainte în săptămânile următoare”, a declarat compania într-o declarație.

Virgin Orbit, care a strâns 10 milioane de dolari într-o strângere de fonduri în februarie, a eșuat în încercarea sa de a lansa nouă sateliți în ianuarie din cauza unor probleme tehnice într-o misiune care era esențială pentru ambiția britanică de a lua o parte din piața în creștere rapidă a serviciilor comerciale prin satelit pe orbita joasă a Pământului.

Acesta a dat vina pe un filtru de combustibil care s-a deplasat și a provocat supraîncălzirea unui motor.

Marea Britanie a sperat să fie prima țară care să lanseze un satelit din Europa de Vest. Sateliții comerciali sunt folosiți pentru a furniza servicii precum banda largă de mare viteză și monitorizarea climei.

Acțiunile Virgin Orbit – în care Grupul Virgin al lui Branson deține o participație de 75% – s-au listat la bursa Nasdaq în decembrie 2021 prin intermediul unui vehicul de achiziție cu scop special.

“Suntem cu toții dezamăgiți că nu am reușit să obținem succesul deplin al misiunii și să oferim serviciul de lansare pe care clienții noștri îl merită”, a declarat Dan Hart, directorul executiv al Virgin Orbit, în momentul lansării eșuate.

“Sunt încrezător că cauza principală și acțiunile corective vor fi determinate într-un mod eficient și în timp util”.

Virgin i-a numit pe Jim Sponnick, un inginer de lansare veteran care a sprijinit misiuni pentru forțele aeriene americane, Nasa și clienți comerciali, și pe Chad Foerster, șeful său de dezvoltare tehnologică, pentru a conduce o anchetă privind eșecul lansării.

“O analiză și o investigație extinsă a defecțiunilor și finalizarea tuturor acțiunilor corective necesare identificate în timpul investigației vor fi finalizate înainte de următorul zbor”, a declarat Virgin în ianuarie.

În urma incidentului, compania a declarat că își va efectua următorul sistem de lansare mobilă de la baza sa din portul aerian și spațial Mojave din California, dar a promis, de asemenea, să se întoarcă în Marea Britanie mai târziu în acest an pentru o nouă încercare de a lansa sateliți pe orbită.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online