Aproape 600.000 de femei din România implicate direct în afaceri ca acționari sau parteneri

48

Aproape 600.000 de femei sunt acționari sau asociați în companii active pe piața românească, cu 11% peste nivelul din 2019 și cu 46% mai multe decât în 2013, potrivit datelor de la Registrul Comerțului analizate de specialiștii KeysFin.

“Cifra reprezintă aproape 37% din totalul acționarilor și asociaților din România, iar dacă adăugăm Comercianții unici / Asociații individuale / Asociații familiale, ajungem la aproximativ 800.000 de femei implicate direct în mediul de afaceri autohton”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de informații de business din România.

Potrivit analizei KeysFin publicată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 martie) și luând în considerare doar companiile care și-au raportat rezultatele la Ministerul de Finanțe și care au avut Capitaluri proprii pozitive în 2021, aproximativ 167.000 de companii locale (20% din total) sunt deținute direct, majoritar, de femei (peste 50% din capital). Cifra de afaceri a acestor companii a fost de 171 de miliarde de lei (echivalentul a 35 de miliarde de euro) și constituie aproximativ 9% din total în 2021.

Afacerile în care femeile din România activează ca acționari sau asociați majoritari (>50% din capital) au, în medie, trei angajați, un rezultat net anual de aproape 150 de mii de lei și o cifră de afaceri de peste un milion de lei, 94% dintre acestea fiind microîntreprinderi în 2021.

Româncele au controlat 98,5% din companiile locale cu acționari femei, astfel că nu sunt singurele care apar în topul naționalităților, fiind urmate de investitoare din China, Italia, Germania și Republica Moldova, cu acțiuni între 0,3 și 0,1% din total în 2021.

În total, doamne din peste 100 de țări sunt prezente ca acționar direct, majoritar sau partener în peisajul de afaceri românesc.

România a avut a doua cea mai mică diferență de remunerare între femei și bărbați din UE

“Nu sunt multe topuri care să plaseze favorabil România în topul Uniunii Europene, dar în 2021 am înregistrat al doilea cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați, de doar 3,6% fiind imediat sub liderul în ceea ce privește nivelul de trai (măsurat prin salariul minim), Luxemburg, care a înregistrat un decalaj de remunerare între femei și bărbați negativ, de -0,2% pentru prima dată în istorie. Aceasta înseamnă că femeile din Luxemburg angajate în Industrie, Servicii și Construcții (au fost excluse Administrația Publică, Apărarea și Securitatea Socială Obligatorie) au fost în medie mai bine plătite decât bărbații, conform datelor Eurostat”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

La polul opus, țări mai dezvoltate precum Estonia, Austria sau Germania au avut diferențe semnificative între salariile bărbaților și cele ale femeilor, între 17,6%-20,5% în 2021.

Topul sectoarelor în care femeile din România câștigă cel mai mult

Salariul mediu net local a crescut de 2,3 ori în ultimii 10 ani, ajungând la 3.416 lei în 2021, potrivit ultimelor date defalcate de la Institutul Național de Statistică. Astfel, diferența dintre salariile obținute de femei și bărbați, atunci când se ia în considerare salariul mediu net, s-a redus de la 9,9% în 2012, la 4,6% în 2021.

Româncele au înregistrat cele mai mari salarii în IT&C, unde media a fost de 6.115 lei, Administrație Publică, segment în care femeile au câștigat 5.420 de lei pe lună, și Industria extractivă, categorie care le-a adus angajatelor 5.172 de lei net pe lună în 2021. Pe de altă parte, femeile din România care lucrează în domeniul Accomodation&Food au cele mai mici salarii, cu un salariu mediu lunar net de 1.849 de lei în 2021.

Există sectoare economice în care femeile din România sunt mai bine plătite decât bărbații, iar primele care trebuie menționate sunt Activități Administrative&Suport, unde româncele câștigă cu 21% mai mult, ajungând, în medie, la 2.883 de lei net lunar, Construcții (însă în cazul acestui sector, numărul femeilor angajate este de 7 ori mai mic decât cel al bărbaților, respectiv 52 de mii la nivel național), Administrație publică (cu 7% mai mult), Industria extractivă (6%) sau Transport&Înmagazinare (cu 3% mai mult) în 2021.

La polul opus, cele mai mari diferențe de salarizare între femei și bărbați înregistrate în 2021 se regăsesc în Finanțe&Asigurări și Industria prelucrătoare, sectoare în care bărbații câștigă în medie cu 29% și respectiv 20% mai mult decât femeile.

Din punct de vedere al numărului de femei angajate (în sectorul public și privat), în ultimii 10 ani s-a înregistrat o creștere de 17%, ajungând la 2,4 milioane, în timp ce numărul bărbaților angajați a crescut cu 12,7%, ajungând la 2,7 milioane în 2021. Cele mai multe femei angajate în România au fost angajate în Industria prelucrătoare, unde lucrează 517 mii de femei (21% din total femei), în Comerț, 463 mii (19%), și în Sănătate, cu 337 mii (13,9% din total).

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online