Așteptările publicului britanic privind inflația scad la minimul ultimelor 16 luni

36

Așteptările publicului britanic privind inflația au scăzut la minimul ultimelor 16 luni, potrivit datelor publicate vineri, care ar putea adăuga argumente pentru ca Banca Angliei să lase ratele dobânzilor la 4% săptămâna viitoare.

Cel mai recent sondaj trimestrial al băncii centrale a constatat că, în februarie, așteptarea medie a gospodăriilor privind rata inflației în anul următor a fost de 3,9%, în scădere de la 4,8% în noiembrie anul trecut și cel mai mic din noiembrie 2021.

Întrebați despre inflația așteptată în cele 12 luni de după februarie 2024, respondenții au spus în medie că va fi de 3%, în scădere de la 3,4% în sondajul precedent și, de asemenea, cea mai mică cifră din mai mult de un an.

Venind înainte de ședința de joi a Comitetului de politică monetară al BoE, care stabilește politica ratei dobânzii, scăderea va fi binevenită de către factorii de decizie politică, care se temeau că așteptările ridicate de creștere a prețurilor ar putea duce la o inflație mai lungă.

Dacă oamenii cred că prețurile vor crește rapid în viitor, este mai probabil să facă presiuni pentru creșteri salariale mai mari, iar companiile răspund prin creșterea prețurilor.

Potrivit sondajului, așteptările privind inflația pe termen lung au scăzut, de asemenea, la 3%, în scădere de la un vârf de 3,5% în luna mai a anului trecut.

În încercarea de a reduce inflația ridicată, MPC a crescut ratele de la 0,1% în noiembrie 2021 la 4% în prezent, la 11 întâlniri consecutive. Dar, pe măsură ce impactul creșterii costurilor de împrumut a devenit mai vizibil, economiștii și piețele sunt împărțite cu privire la ceea ce va face joi comitetul. Piețele estimează o probabilitate aproape egal împărțită între o majorare de 25 de puncte procentuale sau nicio modificare.

Martin Beck, consilier economic șef al EY Item Club, o casă de prognoză, a declarat că scăderea “semnificativă” a așteptărilor privind inflația a oferit “MPC un alt motiv pentru a menține ratele dobânzilor neschimbate” la următoarea ședință.

“În combinație cu o relaxare neașteptată a inflației din sectorul serviciilor și a creșterii salariilor în cele mai recente cifre, cu noi scăderi ale prețurilor la energie și cu turbulențele de pe piață ca urmare a problemelor din sectorul bancar din străinătate, rezultatele ultimului sondaj al BoE înseamnă că argumentele pentru creșterea din nou a ratelor dobânzilor par din ce în ce mai slabe”, a spus el.

Cu toate acestea, Paul Dales, economistul șef pentru Marea Britanie la Capital Economics, o companie de consultanță, a declarat că se așteaptă ca MPC să ridice din nou ratele la 4,25 la sută. Având în vedere că inflația se dovedește a fi mai rigidă decât se așteaptă în alte țări, inclusiv în SUA și în zona euro, “există un apel la prudență pentru a se asigura că treaba este făcută”, a spus el.

Comparativ cu ultimul sondaj trimestrial, mai puțini respondenți se așteaptă ca ratele dobânzilor să continue să crească și mai mulți cred că acestea vor rămâne neschimbate în anul următor.

Nemulțumirea publicului față de abordarea BoE în ceea ce privește combaterea inflației a scăzut, de asemenea, la 30%, în scădere de la un vârf istoric de 35% în noiembrie anul trecut, dar în continuare mai mare decât media pe termen lung.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online