Au finisat şi decorat singuri interiorul casei lor din lemn din Bacău

37

Mihaela şi Sorin sunt doi tineri care muncesc din greu şi care au visat să aibă propria lor casă. Iniţial, Mihaela s-a gândit că un apartament cu mai multe camere le va fi suficient pentru planurile de a deveni părinţi. Sorin pe de altă parte, după ce au hotărât să se intereseze despre o viitoare casă, a aflat de producătorul local de case şi după ce a văzut una n-a mai vrut să se gândească la altceva.

Tot vedea francezi prin oraş şi şi-a spus că dacă cei din Franţa vin până în România să vadă fabrica şi casele făcute aici, cu siguranţă e vorba despre calitate. Și au pus pe hârtie ce şi cum îşi permit, mai ales că era necesar un credit pentru a-şi îndeplini visul. Au mers şi ei la firma de construcţii, au stat de vorbă cu Costi Zărnescu, unul dintre asociaţii Ecokit, au ales modelul casei şi au început calculele. Au ajuns la concluzia că o casă mai mică, de 129 mp la interior le-ar fi suficientă, iar de interior urmau să se ocupe ei.

Costul structurii din lemn? 19.000 de euro, dar înainte trebuiau să toarne fundaţia, conform proiectului casei inclus în costurile casei, proiect redimensionat, micşorat, dacă vrei, pentru nevoile celor doi tineri.

Poate că Mihaela a fost puţin reticentă la început în privinţa rapidităţii ridicării construcţiei, dar după ce au turnat fundaţia în iulie şi au aşteptat până în toamnă ca să fie siguri că totul se usucă bine, a rămas uimită să vadă casa în picioare până la finalul anului. După doar trei săptâmâni structura era în picioare şi ea era pe şantier luând măsurători pentru a comanda mobila. Deşi casa a fost gata în trei luni de zile, i-a luat mai mult de un an şi jumătate să o finiseze, mobileze şi decoreze la interior.

E adevărat că la interior au lucrat cu un singur om care le-a făcut toate finisajele. Lucrând de unul singur ritmul lui n-a putut fi alert, dar avantajul, în opinia lui Sorin care l-a găsit şi a fost mulţumit de el, a fost că totul s-a uscat cum trebuie, iar făcut pe îndelete totul a ieşit la final cu şi-au dorit. Mihaela, a fost pe fază cu grădina. O casă din lemn se ridică curat, fără resturi de zidărie şi murdărie pe şantier, aşa că imediat cum a venit primăvara s-a îngrijit de grădină, chiar dacă interiorul casei nu era gata.

De ce? Ca atunci când se mută în casa lor să se bucure de verdeaţă. Au plantat gazonul, pomişori, flori, iar în spatele casei au ridicat grătarul, ce urmează să fie acoperit cu un foişor.

Mi-a plăcut tare mult cum au procedat, cu grădina înainte să finalizeze totul la interior. Cât despre mobilare şi decorare Mihaela a ales să apeleze la producători români. Deşi s-ar fi aşteptat să fie servită mai repede, a avut mult de aşteptat pentru piese de mobilă, dar a fost răbdătoare. N-a vrut să se mute de la bloc până n-a fost gata amenajarea pentru că ea crede că atunci când te muţi într-o fază intermediară te obişnuieşti cu lucrurile nefăcute şi aşa rămân pentru multă vreme.

Sorin însă şi-a petrecut nopţile în casă, unde a muncit pentru finisarea ei. Uite, la început a pus şi el cu mâna lui izolaţia, care este din vată bazaltică, mai densă la exterior şi mai moale la interior. A fost dificil pentru el pentru că vata bazaltică este neplăcută, are resturi care înţeapă atunci când este tăiată, dar este şi cea mai indicată, fiind ignifugă. Ei au vrut să facă totul ca la carte, aşa că au procedat în consecinţă.

La interior şi-au dorit un ambient plăcut, în nuanţe deschise, cu ţesături plăcute şi mobilă din lemn, dar cu finisaje luminoase. Mihaela a selectat imagini de pe internet şi din reviste şi a ştiut exact cum îşi doreşte în fiecare cameră. După ce discuta ideile cu Sorin făcea comenzile pe internet către producătorii români ataşându-le şi imaginile. Deci, indicaţii clare despre cum vrea să obţină totul. Faptul că s-au întins cu amenajarea le-a permis şi dozarea banilor, dar au şi învăţat pe parcurs.

Spre exemplu, când au fost invitaţi la casa de vacanţă a unor prieteni la mare, Sorin a încercat să se relaxeze într-o cadă cu hidromasaj, însă când i-a dat drumul sistemului de hidromasaj n-a ştitu cum să iasă mai repede din cadă. Motivul? Cada nu avea şi sistem automat de autocurăţare şi atunci apa stătută de la baza ei a fost amestecată cu cea din cadă, iar mirosul a fost îngrozitor. Aşa au ştiut că mai bine dau un ban în plus pentru cada lor, dar să aibă tot ce-i trebuie.

Mihaela a fost creativă pentru amenajarea interiorului. Multe piese de mobilă pe care le vedea în culoare natur pe internet, pe siteuri şi le-a putut imagina în nuanţe pastelate sau alburi calde. De asemenea, pentru fotoliile din living a găsit într-o parte piesele de mobilă, dar în altă parte a comandat husele pentru a ajunge la ceva aşa cum visa. O parte din mobilă a comandat-o la Trend Mobel din Baia Mare, care pe lângă piese din rattan, face mobilă din lemn masiv de răşinoase.

Perdelele, draperiile şi lenjeriile de pat le-a făcut pe comandă la atelierul doamnelor Mara şi Elena – Art Decor din Iaşi, altă parte din mobilă a făcut-o pe comandă în Bacău, cum e cea de bucătărie, iar piese mai mici, precum fotolii şi scaune le-a luat de la Mobila Dalin din Reghin.

Dacă ar fi să însumeze le-a luat aproape doi ani de zile să termine totul, deşi casa a fost gata în mai puţin de şase luni cu tot cu fundaţie. Dar beneficiile de a locui într-o construcţie cu structură din lemn sunt multiple. Ceea ce o încântă pe Mihaela este căldura casei, aerul din ea şi lumina naturală plăcută, iar pe Sorin îl încântă facturile mici. Au centrală termică pe gaze şi iarna le-a venit factura pentru căldură şi apă caldă 380 lei pe lună.

Pentru curent electric plătesc circa 150 lei o dată la trei luni, mai ales vara când folosesc pentru irigaţii hidroforul din grădină pentru că în casă şi-au pus exclusiv becuri cu LED. Sorin spune că acestea costă mai mult faţă de unele obişnuite (50-60 lei bucata), dar au garanţie 2 ani de zile la Dedeman, timp în care pot fi schimbate. Până acum nu i s-a întâmplat să returneze vreunul, dar cert este că factura este mică. Mie mi-a plăcut faptul că nimic nu scârţâie în casă, totul e robust şi trainic. Și da, ferestrele largi de la parter asigură o lumină tare plăcută.

Mihaela a ales frumos şi inspirat mobila şi obiectele decorative de zici că e decorator de interioare. Chiar este talentată, nu mai zic de faptul că este şi o femeie frumoasă. Ea spune că acum dacă ar mai fi să-şi facă o casă, deşi îi place tare mult casa lor, ar face-o fără etaj pentru că e mult mai comod şi pentru că ei vor îmbătrâni, nu vor întineri. Dar mai au de plată încă 35 de ani pentru creditul accesat. Și apropos de bani i-am întrebat cât i-a costat totul, începând de la gard (care mi-a plăcut cum arată) şi până la grătar şi garajul din curte (pe care am uitat să-l fotografiez).

Ei bine, costurile totale sunt în jur de 75.000 de euro. Eu zic că e foarte bine la cât de reuşit arată totul şi la ce materiale de calitate au folosit. O casă frumoasă, sănătoasă şi luminoasă, perfectă pentru o tânără familie.

Adela Pârvu

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online