Autoritatea de reglementare financiară din România retrage licența asigurătorului Euroins și cere falimentul acestuia

26

 

Autoritatea de reglementare financiară din România, ASF, a declarat pe 16 martie că boardul său a decis să retragă licența de funcționare a Euroins România, parte a Euroins Insurance Group al Eurohold Bulgaria, și să depună o cerere de începere a procedurii de faliment. De asemenea, consiliul a decis să numească Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator interimar al companiei.

La rândul său, Eurohold a calificat decizia ASF drept iresponsabilă și abuzivă și a declarat că o consideră “o preluare ostilă a activelor filialei din România”. De asemenea, a declarat că va demara procedura de contestare a deciziei de intrare în faliment.

ASF a precizat în comunicatul de presă că, în urma deciziei de vineri, “responsabilitățile conducerii societății sunt suspendate”. De asemenea, a explicat că mandatul FGA se încheie odată cu numirea lichidatorului judiciar.

“La 30.06.2022, societatea nu avea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație menținută la 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), sunt necesare fonduri în valoare de 2,19 miliarde RON, iar pentru acoperirea MCR, fonduri în valoare de 1,75 miliarde RON. Decizia de retragere a licenței a fost luată deoarece situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, se arată în comunicatul ASF.

Autoritatea de reglementare financiară a mai precizat că, în perioada februarie 2020 – ianuarie 2023, a sancționat Euroins de 26 de ori, aplicând amenzi de peste 16 milioane de lei.

Euroins este cea mai mare companie din sectorul asigurărilor RCA, cu peste 2,5 milioane de asigurați.

ASF a urmat aceeași procedură în cazul City Insurance. În 2021, autoritatea a retras autorizația de funcționare a City Insurance și a declarat insolvența acesteia. Apoi, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat toate dosarele companiei, însă daunele acumulate au dus rapid la creșterea prețului polițelor de asigurare obligatorie auto (RCA), explică Biziday.ro.

Eurohold Bulgaria reacționează la decizia ASF

Într-o reacție rapidă la decizia ASF, Eurohold Bulgaria a declarat că o consideră “o preluare ostilă a activelor filialei din România”. De asemenea, a menționat că această mișcare ar arunca piața asigurărilor RCA “într-un adevărat dezastru”, deoarece ar duce, cel mai probabil, la o creștere a prețului polițelor RCA.

“Conducerea Eurohold și EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuală a pieței de asigurări din România, și în contradicție cu bunele practici europene”, se arată în comunicatul de presă al companiei.

“Decizia Consiliului ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, unitatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasigurătorului vorbește în sine. În plus, consiliul ASF a adoptat o decizie care nu ia în considerare poziția autorității bulgare de reglementare financiară (FSC), principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă în mod direct legislația europeană și ar putea atrage consecințe și măsuri grele la nivel internațional.”

În plus, Eurohold a declarat că decizia consiliului ASF “a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România și EIG Re, care prevede că în cazul unor acțiuni abuzive și amenințări împotriva companiei din partea unor terți, inclusiv suspendarea sau revocarea abuzivă a licenței sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România și de a păstra toate primele de volum subscrise ale unității românești, fără nicio obligație față de cererile de despăgubire și riscurile aferente unității românești”.

Compania a mai spus că a avertizat în repetate rânduri cu privire la un “atac organizat împotriva Euroins România și încercări de preluare ostilă”, iar decizia ASF a venit să confirme acest scenariu.

Conducerea Eurohold va demara procedura de contestare a deciziei de intrare în faliment.

Guvernul spune că va proteja interesele asiguraților

Și Guvernul a reacționat vineri la anunțul ASF, spunând că va susține toate măsurile necesare pentru protejarea intereselor asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața RCA, informează News.ro. Acesta a mai precizat că ASF va trimite propunerile de soluții la Ministerul Finanțelor pentru a fi înaintate la nivelul Guvernului.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online