Autoritățile italiene sub foc după un naufragiu mortal de migranți

124

Guvernul premierului italian Giorgia Meloni se confruntă cu o reacție împotriva politicilor sale dure privind migrația după ce cel puțin 67 de persoane, inclusiv 14 copii, au murit într-un naufragiu la doar câțiva metri în largul coastei țării în această săptămână.

O barcă mică de lemn care transporta aproximativ 200 de oameni din Afganistan, Pakistan, Siria și alte țări s-a izbit duminică de stânci în mările agitate, după ce a traversat patru zile Mediterana din Turcia.

Guvernul de dreapta al lui Meloni, care a promis să oprească migrația ilegală în țară, a fost în defensivă, respingând acuzațiile potrivit cărora autoritățile italiene ar fi putut salva migranții de pe vas cu mult înainte de dezastru.

Dar italienii au fost zdrobiți de imaginile sumbre ale epavei și de relatările îngrozitoare ale supraviețuitorilor și de sugestiile că Italia nu a răspuns în mod corespunzător la rapoartele inițiale că o navă supraaglomerată naviga spre țară sâmbătă seara.

„Masacru de stat”, a țipat miercuri dimineața titlul de prima pagină a La Stampa.

„Nimeni nu a vrut să-i salveze”, a spus La Repubblica, un ziar de centru-stânga, într-un titlu de prima pagină miercuri, cu o fotografie cu sicriele victimelor așezate în centrul sportiv din orașul de coastă Crotone, unde membrii publicul depunea tributuri florale.

O salopetă și bucăți de lemn spălate pe țărm în Crotone

Elly Schlein, noul lider al opoziției din Italia, care conduce Partidul Democrat, a numit naufragia mortală din largul coastei sudice „o greutate asupra conștiinței celor care au aprobat un decret al cărui singur scop este să obstrucționeze salvările pe mare”. Guvernul lui Meloni a adoptat noi politici despre care grupurile umanitare spun că le limitează capacitatea de a efectua operațiuni de căutare și salvare în Marea Mediterană.

Într-o rubrică din La Repubblica, autoarea Elena Stancanelli a atacat politicile guvernului, întrebând: „Ce mai trebuie să se întâmple înainte ca cineva să simtă nevoia să strige că aceasta nu este o catastrofă naturală, ci rodul unor decizii nebunești?”

Criticii au subliniat întrebări cu privire la seriozitatea efortului de salvare al Italiei. Frontex, agenția europeană de frontieră, a declarat agenției de știri italiene Ansa că una dintre aeronavele sale de patrulare a zărit „barca foarte supraaglomerată” care se îndrepta spre coasta Calabriei sâmbătă seara și a alertat autoritățile italiene.

Paza de coastă a Italiei a confirmat că Frontex i-a informat despre prezența ambarcațiunii în Marea Ionică și a declarat că poliția financiară italiană, Guardia di Finanza, care controlează și apele teritoriale italiene, și-a trimis ambarcațiunile să o intercepteze.

Cu toate acestea, Guardia di Finanza a spus că bărcile sale s-au întors la bază înainte de a ajunge la navă din cauza condițiilor meteorologice dificile și a „imposibilității de a continua în siguranță”.

În ciuda apelului Frontex, paza de coastă italiană a spus că „primele informații despre orice urgență” au venit abia duminică dimineața, după ce a primit apeluri de la oameni de pe uscat care raportau o navă în primejdie „la câțiva metri” de țărm.

„Precizăm că nu s-au primit apeluri telefonice la niciuna dintre filialele Gărzii de Coastă de la migranții de la bordul navei”, se arată într-un comunicat al agenției, care ține de ministerul de infrastructură condus de Matteo Salvini.

Ministrul de interne Matteo Piantedosi a insistat că agențiile italiene au făcut tot ce le-a putut pentru a salva nava, urmând toate protocoalele adecvate. „Există o anchetă în care trebuie să avem încredere – de la care nimeni nu se sustrage”, a spus Piantedosi la o audiere a comisiei parlamentare, marți.

Dar, a spus el, „Nu am niciun motiv să cred că au existat greșeli, subestimari sau omisiuni, pentru că știu cum funcționează (agențiile italiene)”.

De asemenea, Piantedosi a fost criticat săptămâna aceasta pentru comentarii care păreau să învinovăţească victimele şi supravieţuitorii pentru tragedie. „Disperarea nu poate justifica niciodată condițiile de călătorie care pun în pericol viața propriilor copii”, a spus el luni.

Salvini, între timp, a atacat cei care puneau sub semnul întrebării eforturile de salvare ale pazei de coastă. „Este nebunesc și extrem de ofensator să-ți imaginezi că cineva a vrut ca oamenii să moară”, a spus el pe Twitter miercuri dimineață.

Autoritățile italiene au arestat trei supraviețuitori fiind suspectați de trafic, susținând că fiecare pasager a plătit 8.000 de euro pentru a călători din Turcia.

De la preluarea puterii anul trecut, guvernul lui Meloni a încercat să restricționeze operațiunile de căutare și salvare în Marea Mediterană ale grupurilor umanitare, despre care consideră că încurajează mai mulți migranți să efectueze traversarea periculoasă. Autoritățile italiene au confiscat săptămâna trecută o barcă de salvare operată de organizația caritabilă Médecins Sans Frontières.

Mary Lawlor, raportorul special al ONU pentru apărătorii drepturilor omului, a scris într-un tweet: „Naufragiul din Crotone și moartea atâtor oameni este rezultatul direct al politicilor UE și italiene care demonizează migrația. . . De ce (apărătorii drepturilor omului) și căutarea și salvarea sunt restricționate și incriminate. Trebuie să fie o schimbare sau vor muri mai mulți oameni.”

Meloni și-a exprimat simpatia pentru cei care s-au înecat, dar a insistat că vina revine traficanților de persoane. Ea a folosit, de asemenea, tragedia pentru a-și reînnoi cererile pentru o acțiune europeană mai coordonată pentru a opri oamenii care încearcă să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa.

„Îmi reiter condoleanțe pentru o tragedie care nu poate lăsa pe nimeni indiferent”, a spus ea într-o scurtă apariție la TV națională luni. „Cu cât pleacă mai mulți oameni, cu atât mai mulți oameni riscă să moară. Singura modalitate de a aborda în mod serios această problemă, împreună cu umanitatea, este oprirea plecărilor.”

Peste 14.430 de migranți ilegali au sosit cu barca în Italia până în acest an, față de 5.470 în aceeași perioadă a anului trecut.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online