Avionul privat de lux cu care Klaus Iohannis a plecat în Japonia s-a oprit la Sibiu

245

Președintele Klaus Iohannis s-a deplasat în Japonia pentru o vizită oficială, cu escală la Sibiu, cu un avion privat. Administrația prezidențială a închiriat avionul de la o companie din Luxemburg.

În avion, există zone de relaxare cu fotolii și un dormitor cu un pat dublu. Administrația prezidențială nu a oferit informații despre costul zborului, mass-media relatând că ar fi vorba de un cost de 3500.000 de euro, iar unii politicieni comentând că ar fi timpul ca România să cumpere o aeronavă pentru a fi folosită de demnitari.

Imaginile și informațiile despre aeronava cu care șeful statului a plecat în Japonia au fost publicate pe un site specializat în aviație.

“Acesta este interiorul avionului Boeing 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care președintele României călătorește în Japonia și Singapore. Capacitatea sa de transport este de doar 19 pasageri. Cu acest avion, președintele țării a călătorit pe ruta București – Sibiu – Tokyo Haneda în perioada 4-5 martie 2023”, se arată în postare.

“Global Jet oferă o flotă extinsă, inclusiv un BBJ3 cu baza la Paris; cu o capacitate de mare densitate de până la 19 pasageri și o mare disponibilitate de charter”, se mai arată într-o postare pe Instagram a globaljet.aero.

Aeronava a decolat sâmbătă dimineață de pe Aeroportul Otopeni din București, avându-i la bord pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, trei consilieri prezidențiali și ambasadorul României în Japonia. Pe radarele de zbor se poate observa că prima escală a fost la Sibiu. Surse din cadrul Administrației Prezidențiale susțin că președintele și prima doamnă, Carmen Iohannis, s-au îmbarcat de la Sibiu.

România nu a mai avut o aeronavă prezidențială din 2010. Traian Băsescu a zburat cu aeronave închiriate de la compania națională, dar Klaus Iohannis nu a continuat această practică până în prima parte a mandatului său. Cele mai multe dintre vizitele președintelui în străinătate au fost efectuate cu aeronave închiriate, în care se îmbarca doar o parte din delegația sa, restul folosind zboruri regulate.

Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor: “Trebuie să cumpărăm o aeronavă, este un standard pe care trebuie să îl atingem și noi”.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: “Să înțelegem foarte clar – avionul prezidențial nu înseamnă că mergem noi, doar președintele călătorește în străinătate. Când am călătorit în Japonia, am fost cu un avion de linie”.

Președintele României a călătorit în 2022 și în primele două luni din 2023 de 26 de ori în țară și în străinătate, iar cele mai multe zboruri au avut escale la Sibiu, potrivit unei analize Boarding Pass.

Sursa citată precizează că, în 19 cazuri, aeronava care îl transporta pe șeful statului a făcut escale la Sibiu pentru câteva zeci de minute. Este vorba despre nu mai puțin de șapte vizite cu escală la Sibiu în drum spre Bruxelles, dar și alte deplasări, cum ar fi în Marea Britanie, Egipt sau Statele Unite.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online