Banca Transilvania din România se laudă cu un ROE de 27% în 2022

55

 

În prezent, cea mai mare bancă din România după active, Banca Transilvania , cu o cotă de piață de 19% după active la sfârșitul anului 2022, a raportat anul trecut un profit net de 2,18 mld. lei (440 mil. euro), adică 21,6% din câștigurile agregate ale întregului sistem bancar.

Profit net de 2,18 mld. lei

În precizările sale, “Rezultatele financiare confirmă așteptările noastre și reprezintă fundamentul pentru ambițiile noastre viitoare. Monitorizăm îndeaproape și rămânem atenți la evoluțiile geopolitice și macroeconomice, dar, în același timp, ne menținem deschiși la potențiale oportunități”, declară Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație, Banca Transilvania.

Ceea ce iese în evidență în ceea ce privește rezultatele financiare ale Băncii Transilvania este rentabilitatea ridicată a capitalului propriu (ROE), care a urcat de la 19% față de 13,3% media sistemului în 2021 la 27% față de 16,6% pentru sistemul bancar în medie în 2022.

Iar, profitul net al băncii a crescut mai mult sau mai puțin în concordanță cu media sistemului bancar: cu 22%, față de +25% pentru întregul sistem bancar.

Cu toate acestea, capitalurile proprii ale Băncii Transilvania s-au micșorat cu 15% an/an la sfârșitul anului 2022, ceea ce a fost posibil având în vedere creșterea robustă (+8,9% an/an) a pasivelor (depozite, în special), cu rezultatul unui avans de 7,1% an/an al activelor totale (pasive+capitaluri proprii). Acesta nu a fost cu mult sub avansul de 9,6% al activelor totale ale sistemului bancar. Dar marchează o utilizare mai bună a resurselor în comparație cu media sectorului bancar.

Când vine vorba de creditare, stocul de credite din portofoliul Băncii Transilvania a crescut cu 21,5%, la 63,45 mld. lei, mult mai rapid decât avansul de 12% pe an al totalului creditelor neguvernamentale raportat de întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2022.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online