Bancherii nu au învățat nimic din criza financiară?

52

Cândva a fost o bancă, condusă de wokies
Nu s-a acoperit, acum este defect
O bază de depozit părtinitoare, ironic asta
E timpul să treci în jurul pălăriei

Ce săptămână. De data asta e diferit, dar cu siguranță se simte ca déjà vu din nou. Mișcări mari pe piețe. Ferestre cu reduceri. M-am apucat de poezie ca să rămân sănătos. Fondurile mele sunt pline de sânge. Și al tău, bănuiesc.

Tentația „de a face ceva” este copleșitoare. Vinde. Nu cumpar! Pune-ți banii într-o valiză. Cititorii din Marea Britanie digeră, de asemenea, un Buget plin neobișnuit de bucăți. Mai multe despre asta săptămâna viitoare.

Cea mai bună abordare este să vă păstrați pălăria de investitor. Relaționați fiecare eveniment cu mișcările prețurilor activelor. Unde sunt acum evaluările? Ce este redus? Cântăriți riscul și recompensa. Stai calm și analizează cifrele.

Să începem cu Silicon Valley Bank. Personal, nu i-aș fi dat un ban – preferând creditori cu nume precum Morgan sau Rothschild sau bănci care sună ca țări. O grămadă de persoane de pe coasta de vest iubitoare de start-up-uri? În nici un caz.

La fel ca mulți, inclusiv autoritățile europene de reglementare, sunt surprins de generozitatea planului de salvare al SUA, ca să nu mai vorbim de ironia acestuia. Aceștia au fost perturbatorii. S-au lăudat că au spart lucruri. O mică crăpătură, totuși, și au fugit la mami. Și în Marea Britanie.

Pentru investitori, totuși, SVB și spasmele ulterioare sunt utile în opinia mea. Am scris săptămâna trecută că, în cele din urmă, factorii de decizie vor „imbuteli” atunci când vine vorba de creșterea ratelor – prea dureros. Dar cum să faci asta fără să pierzi fața? Banca Centrală Europeană a urcat joi cu 25 de puncte de bază, dar și-a renunțat la atitudinea de soi. Alții pot urma.

Piețele sunt de acord. Pentru o scurtă perioadă, luni, contractele futures au fost evaluate în două reduceri de 25 de puncte de bază de către Rezerva Federală în acest an. Cu doar câteva săptămâni în urmă, luna aceasta era așteptată o altă creștere. Nu e de mirare că legăturile zboară ca gâștele în furtuna. Randamentele trezoreriei pe zece ani au crescut dus-întors cu peste 100 de puncte de bază doar în această săptămână.

Randamentele sunt acum mai scăzute în general, ceea ce, atunci când praful se va așeza, îi va consola pe proprietarii de acțiuni (în mod greșit, dar gata). Și cu inflația încă în preajmă, ratele reale ale dobânzilor s-ar putea să fi atins vârful pentru moment. Acest lucru ajută obligațiunile tradiționale și verii lor protejați de inflație.

Între timp, salvarile, banii mai slăbiți și liniile de salvare pentru credit Suisse și First Republic vor sprijini acțiunile băncilor pe termen scurt. Dar marjele nete mai mici ale dobânzii sunt în cele din urmă dăunătoare pentru câștigurile băncilor. Totuși, sectorul este ieftin, la 1,1 ori valoarea contabilă.

Și există bănci de calitate cu raporturi preț-câștiguri abia de două cifre. Un contraargument este că vor veni cu siguranță reglementări și cerințe de capital mai puternice. Pot fi. Fără îndoială, Wall Street s-a grăbit să depună 30 de miliarde de dolari la First Republic pentru a demonstra că se poate îngriji.

În calitate de investitor, aș saluta puțin mai multă intruziune – dacă nu din partea autorităților de reglementare. Pentru a înțelege de ce, alăturați-vă cu mine acum o duzină de ani, stând în fața congresmanului Barney Frank la cina corespondenților de la Casa Albă. Schimbam povești de război despre criza financiară, în timp ce un bancher senior ne-a arătat fotografii cu noul său iaht (indiciu: probabil că este echipat și gata de navigare).

Bancherii sunt în continuare remunerați ca și cum ar fi proprietari sau antreprenori care își asumă riscuri personale

Dacă i-ai fi spus lui Barney atunci cum ar arăta băncile acum, ar fi râs. Actul său Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act a revizuit recent totul, de la protecția consumatorilor la tranzacționarea instrumentelor derivate. Schimbarea venea. Și totuși, băncile sunt mai mult sau mai puțin la fel astăzi.

Știam că vor fi mai multe crize. Dar cel puțin toată lumea spera că secțiunea 951 a legii va face o diferență. Le-a oferit acționarilor „un cuvânt de spus despre salariu”. Dacă băncile ar fi în esență asigurate de stat, ne-am gândit, cu siguranță, în timp, salariile excesive ar fi forțate să scadă.

Nici asta nu s-a întâmplat. Dacă luăm cei mai mari 10 creditori din SUA, de exemplu, compensația medie a angajaților ca procent din venituri este cu patru puncte procentuale mai mare de la criza financiară decât în ​​anii de boom anteriori acesteia, potrivit datelor CapitalIQ.

Nerușinat. Dar explică de ce băncile au făcut tot posibilul să ne facă să uităm că le-am eliberat. Cu toate acestea, bancherii sunt încă remunerați ca și cum ar fi proprietari sau antreprenori care își asumă riscuri personale.

Sperăm că cei 300 de miliarde de dolari din sprijinul Fed în această rundă vor aminti tuturor ce prostie este asta. În special acționarii, care au văzut cum angajații multor bănci își aliniază buzunarele în timp ce sufereau un randament sub costul capitalului propriu.

Dar văd asta ca pe un pahar pe jumătate plin. Multiplii de câștig pentru bănci sunt deja tentanți, așa cum am arătat mai sus. Ele ar fi și mai atractive dacă bancherilor li s-ar plăti salarii și bonusuri mai în concordanță cu alte profesii, precum contabilitatea și dreptul.

După calculele mele – din nou pentru primele 10 din SUA – reducerea salariului bancherului cu doar o treime ar crește marjele venitului net și randamentul capitalului propriu cu 10 și, respectiv, patru puncte procentuale. Pentru o industrie în care personalul de la mijlocul biroului câștigă pachete de șase cifre, o reducere la jumătate a compensației este mai degrabă baza, cred.

Acest lucru nu numai că sugerează un avantaj pentru acțiuni, ci ar ajuta la eliminarea hazardului moral. Creditorii știu că sunt plătiți ca starurile rock când vremurile sunt bune, în timp ce contribuabilii idioți ridică fila atunci când luminile scenei explodează, dând foc tuturor părului.

Toate acestea înseamnă că mă uit foarte serios la ETF-urile din sectorul bancar în acest moment. Am scris pe scurt despre ei în ianuarie, când acțiunile erau mult mai mari decât sunt acum. Are cineva sugestii de fonduri de împărtășit? Dacă nu, o poezie?

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online