BBC suspendă închiderea corului de cameră de renume mondial

44

BBC a dat înapoi în decizia sa de a renunța la singurul cor de cameră profesionist cu normă întreagă din Marea Britanie, după un protest public.

Corporația a declarat vineri că a suspendat închiderea BBC Singers după ce a fost contactată de organizații terțe pentru a oferi finanțare ansamblului de renume mondial.

Radiodifuzorul public și-a propus luna aceasta planuri de a elimina corul în vârstă de 99 de ani, ca parte a unor reduceri mai ample la muzica clasică, cel mai recent răspuns la presiunile bugetare.

Dar decizia a dus la scandal în rândul pasionaților de muzică clasică și o petiție prin care se cere BBC să o inverseze a atras zeci de mii de semnături.

BBC a spus că explorează în mod activ opțiuni pentru finanțarea alternativă a grupului, care, dacă este viabilă, ar „asigura viitorul” ansamblului.

Amânarea înseamnă că Singers, care trebuia să fie închis în câteva săptămâni, vor cânta la BBC Proms în această vară.

Maeștrii muzicii clasice s-au rotunjit cu corporația în privința reducerilor. Sakari Oramo, dirijorul șef al Orchestrei Simfonice BBC, a descris închiderea Cântăreților drept o „acțiune de vandalism flagrant”.

BBC caută modalități de a economisi bani după ce miniștrii guvernamentali au înghețat taxa de licență de televiziune care finanțează corporația timp de doi ani, în ciuda presiunii în creștere asupra costurilor.

Managerii au prezentat reducerile de muzică clasică ca parte a unei noi strategii care prioritizează „calitate, agilitate și impact” și au spus că radiodifuzorul va „investi mai mult în viitorul cântului coral în Marea Britanie”.

Criticii reducerilor au susținut că sumele care trebuiau economisite erau minime, având în vedere semnificația culturală a producției.

Conform celui mai recent raport anual al său, corporația a cheltuit 25 de milioane de lire sterline pentru orchestre și grupuri de spectacole, dintr-un total de 4,07 miliarde de lire sterline pentru serviciile publice de radiodifuziune.

Suspendarea deciziei de închidere a Cântăreților vine în urma discuțiilor din ultimele zile între BBC și Uniunea Muzicienilor.

Jo Laverty, organizator la Uniunea Muzicienilor, a declarat că anunțul BBC de la începutul acestei luni a „a afectat toți indivizii afectați în cel mai brutal mod. Suntem chiar în spatele fiecărui membru afectat.”

Ea a spus că sindicatul va discuta și cu corporația planurile sale mai ample de a reduce muzica clasică, care includ reducerea numărului de posturi orchestrale salariate în Anglia cu aproximativ o cincime.

Corporația a declarat într-o declarație: „Cântăreții BBC sunt foarte iubiți în comunitatea clasică, iar profesionalismul, calitatea și reputația lor nu au fost niciodată puse la îndoială.

„Am spus că au fost decizii dificile. Prin urmare, dorim să explorăm pe deplin opțiunile care ne-au fost aduse pentru a vedea dacă există o altă cale de urmat.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online