BestJobs: România este pe primul loc în ceea ce privește numărul de femei în funcții de conducere

79

 

România s-a aflat printre primele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește prezența femeilor în funcții de conducere (34%) în 2021. Medicina, Educația, Resurse Umane și Marketingul sunt, de asemenea, dominate de femei, potrivit unui nou raport realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

“Profilul candidaților de sex feminin pe piața muncii este caracterizat de prudență”, se arată în raport, care indică faptul că femeile aplică pentru locuri de muncă în care gradul de potrivire este de peste 70%, în comparație cu bărbații care își asumă mai multe riscuri.

După salariu, pachetul de beneficii este considerat cel mai important criteriu din anunțurile de angajare în ochii candidaților de sex feminin, care caută în principal stabilitatea locului de muncă. Alte beneficii pe care femeile aflate în căutarea unui loc de muncă în România le caută la un nou loc de muncă includ flexibilitatea sau un grad ridicat de înțelegere din partea angajatorului, precum și proximitatea față de locul de reședință.

Aproape 54% dintre candidații BestJobs sunt femei. Cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă este încă mai mare în rândul candidaților de sex masculin, atât la nivel național, cât și în statele membre ale UE. În România, ponderea femeilor în totalul persoanelor angajate pe piața muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În decembrie 2022, rata șomajului pentru adulți (25-74 ani) era estimată la 4,4% (4,1% pentru femei și 4,6% pentru bărbați), potrivit datelor INS.

Un număr mai mare de femei lucrează în domenii sau departamente în care abilitățile interpersonale, empatia și grija față de ceilalți sunt esențiale, cum ar fi domeniul medical (posturi de asistenți medicali, medici, farmaciști), Resurse Umane și Educație (în special posturi de educatoare și posturi în învățământul primar), potrivit datelor BestJobs, citate de News.ro.

În anul școlar 2021-2022, 82,4% din posturile de educatoare în învățământul preuniversitar au fost ocupate de femei, în timp ce 90% dintre asistenții medicali cu studii superioare în perioada 2010-2021 au fost tot femei. Alte domenii în care femeile candidează cu preponderență sunt marketing și comunicare, asistență clienți sau alte posturi administrative. De asemenea, majoritatea candidaților de pe platformă au experiență în domenii precum vânzări, producție/logistică, management, administrativ, transport, turism și finanțe/contabilitate.

Domeniile care sunt de obicei atribuite bărbaților, cum ar fi IT, devin din ce în ce mai interesante pentru femei. Potrivit Eurostat, România se află printre țările fruntașe în ceea ce privește procentul de femei în sectorul IT, ocupând locul trei în UE, 26,2% dintre specialiștii IT&C fiind femei.

“Există o dezbatere complexă la nivel european cu privire la împărțirea domeniilor profesionale în funcție de gen. După cum vedem și pe BestJobs, femeile au o tendință naturală de a alege locuri de muncă stabile, flexibile, aproape de casă sau la distanță, deoarece acest pachet le permite să se ocupe de responsabilitățile casnice sau parentale pentru care se simt mai responsabile. În schimb, bărbații sunt mai predispuși să petreacă ore suplimentare la birou și să lupte pentru promovare, chiar și cu prețul unei implicări reduse în activitățile casnice sau de îngrijire a copiilor. Aceste tipare de comportament duc la segregare profesională și, chiar dacă în prezent nu există limite în ceea ce poate realiza o femeie pe plan profesional, lupta pentru avansare în carieră este încă inegală”, spune Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

“În plus, abilitățile înnăscute pregătesc femeile mai mult pentru locuri de muncă în educație, sănătate sau comunicare, iar bărbații pentru domenii tehnice și mai competitive”, adaugă ea.

Nu în ultimul rând, egalitatea de gen în funcțiile de conducere este în continuă creștere. Concret, în 2012, proporția femeilor care dețineau funcții de conducere în companiile listate la bursă era de 30,5%, potrivit Institutului European pentru Egalitate de Gen, iar în 2021, România se afla printre primele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește prezența femeilor în funcții de conducere (34%).

Cu toate acestea, femeile se confruntă încă cu inegalități la nivel societal, generate de concediul de maternitate și de responsabilitățile casnice, care cad adesea în sarcina lor.

La nivelul învățământului preuniversitar, echilibrul între femei și bărbați este egal, potrivit datelor INS. Pe măsură ce nivelul educațional crește, echilibrul se schimbă. Astfel, în anul universitar 2021-2022, 54,8% dintre studenții înscriși la programe de licență și 57,7% dintre cei înscriși la masterat, cursuri și studii postuniversitare și programe de cercetare avansată sunt de sex feminin.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online