Blue Air a intrat în insolvență

43

Judecătorii Secției a VII-a Civilă a Tribunalului București au admis luni, 20 martie, cererea de intrare în insolvență a Blue Air. Compania aeriană low-cost a putut astfel să propună o listă de administratori judiciari care îi sunt favorabili, potrivit boardingpass.ro.

Compania îi dă în judecată pe foștii angajați pentru drepturi financiare restante, judecătorii dispunând conexarea unui dosar de cerere de insolvență Blue Air din februarie 2023 ale cărui părți creditoare sunt “Avram Iancu” Aeroportul din Cluj Napoca și o firmă care ajută pasagerii să recupereze despăgubirile pe care companiile aeriene le datorează pentru zboruri întârziate sau anulate.

Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a se finaliza.

Operatorul aerian s-a confruntat cu provocări serioase în timpul pandemiei, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat compania aeriană cu peste 10 milioane de lei pentru zborurile anulate începând cu 15 iunie 2022 – 12 septembrie.

La sfârșitul anului 2022, statul român a devenit acționar majoritar al Blue Air Aviation SA prin intermediul AAAS, entitate la care deține 75% din acțiuni. Restul de 25% din acțiunile acestei companii sunt împărțite între Airlines Invest SA (1,191%) și Teodor Cristian Rada (23,809%).

În perioada analizată, respectiv 15 iunie – 12 septembrie 2022, au fost afectați 150.227 de consumatori din 23 de state membre ale Uniunii Europene, iar practica operatorului economic a fost una repetitivă. Valoarea prejudiciilor suferite de consumatori depășește suma de 19,582 milioane de euro (echivalent, calculat la cursul de schimb din 16 septembrie), respectiv peste 96,447 milioane de lei (echivalent, calculat la cursul de schimb din 16 septembrie 2022), pentru perioada analizată și reprezintă doar valoarea biletelor achiziționate , în realitate prejudiciul fiind mult mai mare.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online