Bonusul șefului Deutsche Bank este afectat de ratarea obiectivelor de guvernanță

41

Bonusul anual al directorului executiv al Deutsche Bank, Christian Sewing, a fost afectat după ce consiliul de supraveghere al celei mai mari bănci din Germania a emis o mustrare rară în legătură cu reperele ratate și întârzierile în îmbunătățirea controalelor interne.

Consiliul de supraveghere a decis să taie 1 milion de euro din salariul total al directorilor executivi pentru 2022, Deutsche Bank a dezvăluit vineri în raportul său anual, o mișcare care a lovit 10 dintre cei mai înalți angajați ai creditorului.

Deutsche este implicată într-o luptă tot mai profundă cu autoritatea de supraveghere financiară din Germania, BaFin, în legătură cu stabilirea unor controale slabe împotriva spălării banilor. Banca a cheltuit mai mult de 2 miliarde de euro pentru a încerca să rezolve aceste probleme în ultimii cinci ani, schimbând în mod repetat managerii cheie și revizuindu-și organizarea internă.

BaFin, care a impus un monitor special pentru a supraveghea îmbunătățirile aduse de creditor începând cu 2018, a semnalat în noiembrie anul trecut că încă nu este mulțumit de progresele înregistrate și a amenințat că va amenda creditorul dacă nu respectă termene cruciale.

Consiliul de supraveghere al Deutsche, care este condus de noul președinte Alexander Wynaendts, a declarat în raportul anual că “calendarul general prelungit în care a avut loc remedierea și replanificarea și/sau etapele ratate în anumite domenii trebuie să fie recunoscute în compensația Consiliului de administrație”.

Neajunsurile se reflectă în eșecul băncii de a îndeplini unele dintre propriile sale obiective de guvernanță, raportul anual arătând că creditorul a îndeplinit 27% din obiectivele legate de mediile de control și 50% din activitățile de remediere a activităților de combatere a spălării banilor și de cunoaștere a clientelei. În consecință, banca a îndeplinit doar 64% din obiectivele sale mai largi în materie de mediu, sociale și de guvernanță.

Consiliul de supraveghere a impus o reducere de 5% la una dintre componentele bonusului, reducând 1 milion de euro în total, inclusiv o reducere de 145.000 de euro pentru Sewing, potrivit calculelor Financial Times. În total, actualii și foștii directori au primit împreună 67,7 milioane de euro în salariu anul trecut, în creștere de la 64,5 milioane de euro în 2021. Salariul total al lui Sewing a crescut ușor cu 1,4%, la 8,9 milioane de euro.

În total, Deutsche a plătit 2,13 miliarde de euro în bonusuri pentru cei 85.000 de angajați, o creștere de 1,3% față de 2021. Numărul de angajați care câștigă cel puțin 1 milion de euro pe an a crescut cu 10% la 572.

Dezvăluirea salariilor în rândul vârfurilor de comandă ale Deutsche a venit în timp ce DWS, managerul de active deținut majoritar de creditorul german, a dezvăluit că fostul său director general, Asoka Wöhrmann, a primit o plată de 13,7 milioane de euro după ce a demisionat în iunie anul trecut.

Deși Wöhrmann a demisionat “cu efect de la sfârșitul zilei de 9 iunie 2022”, el a continuat să fie pe statul de plată al grupului până la sfârșitul lunii ianuarie și a primit 5,6 milioane de euro ca salariu pentru 2022, inclusiv un bonus de 3,2 milioane de euro, a precizat DWS în raportul său anual de vineri.

De asemenea, el va primi 8,15 milioane de euro ca indemnizație de concediu, din care 60% vor fi plătiți în următorii cinci ani. DWS a subliniat că pachetul de indemnizație de plecare a fost supus “posibilității de recuperare”.

DWS este investigată de procurorii criminali și de mai multe autorități de reglementare în legătură cu presupusa spălare ecologică sub supravegherea lui Wöhrmann, după ce fostul său șef al ESG, Desiree Fixler, a acuzat firma că și-a supraestimat acreditările ecologice. Wöhrmann a demisionat la o zi după ce sediul firmei a fost percheziționat de poliție în cadrul anchetei de anul trecut.

Stefan Hoops, care i-a succedat lui Wöhrmann, a menționat în raportul anual că “clarificarea acuzațiilor și rezolvarea investigațiilor externe rămân priorități de top”, adăugând că este prea devreme pentru a comenta “potențialele rezultate sau termene ale investigațiilor externe”.

Propriile revizuiri interne ale DWS sunt “aproape finalizate”, potrivit lui Hoops. “Continuăm să ne susținem declarațiile noastre financiare, precum și prospectele fondurilor noastre”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online