Brexit-ul scumpeşte creditele în lei

41

Dobânzile la creditele în lei care au prevăzută în contract actualizarea trimestrială în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR vor creşte, comparativ cu trimestrul trecut, datorită faptului că indicatorul valabil în ultima zi a trimestrului, respectiv 30 iunie, s-a ridicat la 0,81%, comparativ cu 0,78% la finalul trimestrului trecut.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), ROBOR la trei luni a urcat semnificativ vinerea trecută, după anunţul referitor la votul britanicilor în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 0,85% de la 0,76% în ziua anterioară. În zilele care au urma, indicatorul a revenit pe scădere, însă nu a reuşit să recupereze în totalitate pierderea suferită.

Și indicii pe scadenţe de şase luni şi un an, folosiţi ca referinţă în contractele de credit, însă în mai mică măsură, au urcat destul de brusc vinerea trecută faţă de şedinţa precedentă, la 1,07% de la 1,01% ROBOR la şase luni, şi la 1,25% de la 1,18% ROBOR la 12 luni. Și aceştia au revenit pe scădere săptămâna aceasta, însă rămân peste valorile consemnate anterior.

Înainte de referendumul din Marea Britanie, piaţa monetară din România a fost caracterizată de stabilitate, indicii ROBOR stabilizându-se la valori situate în jur de 0,75% pentru ROBOR la trei luni, 1% la şase luni şi 1,17% la un an.

Comparativ cu anul trecut, însă, scăderea de dobânzi este evidentă, indiferent de indicele care stă la baza actualizării dobânzii. În cazul contractelor cu actualizare la trei lini, dobânzile vor fi mai mici cu mai mult de jumătate de punct procentual, având în vedere că ROBOR la trei luni s-a redus de la 1,35% la jumătatea anului trecut, la 0,81% în prezent. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online