Bruxelles este în contradicție cu privire la regulile de finanțare a energiei nucleare

40

Comisarii europeni sunt în dezacord între ei în ceea ce privește includerea energiei nucleare în noile reguli de finanțare care vizează stimularea industriilor verzi din UE cu doar 48 de ore înainte ca legislația să fie anunțată.

Fisiunea nucleară a fost inclusă ca „industrie strategică net zero” într-un proiect incipient al legii, ceea ce înseamnă că centralele atomice ar putea fi în conformitate cu autorizarea rapidă, preferința în contractele de achiziții publice și stimulentele fiscale pentru a stimula investițiile. Dar tehnologia a fost eliminată de atunci din text pe fondul discuțiilor aprinse care au scos la iveală diviziunile ideologice de-a lungul liniilor naționale în cadrul colegiului de 27 de comisari.

Promotorii nucleare au fost președintele Comisiei Europene, Germania Ursula von der Leyen și francezul Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, împreună cu alți opt, în mare parte din Europa Centrală și de Est, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.

În tabăra opusă se aflau Frans Timmermans, comisarul UE pentru climă și fost ministru de externe olandez, și Margrethe Vestager din Danemarca, șefa de concurență a blocului, precum și alți trei comisari din sudul și centrul Europei.

Comisarii rămași nu și-au arătat încă mâna, a spus o persoană.

Se așteaptă ca aceștia să-și continue discuțiile cu privire la această problemă până în ultimul moment, au spus trei persoane. Oficialii au indicat un posibil compromis prin includerea unor reactoare modulare mici, dar nu centrale nucleare mai mari.

Oficialii au dezbătut includerea nucleară timp de mai mult de două ore și jumătate luni seară și nu au căzut de acord, textul fiind încă deschis la modificări înainte de a fi anunțat oficial joi, a adăugat o persoană care cunoaște discuțiile.

Net Zero Industry Act a fost grăbit prin procesul legislativ al UE pentru a răspunde la creditele fiscale și subvențiile de 369 de miliarde de dolari pe care SUA le-au anunțat anul trecut pentru tehnologiile curate și pentru a preveni un exod al companiilor europene peste Atlantic.

„Trebuie să creăm un mediu de reglementare care să ne permită să ne extindem rapid și să creăm condiții propice pentru sectoarele esențiale pentru a ajunge la zero net”, se spune în proiectul documentului.

Franța, care se bazează în mare măsură pe energia nucleară pentru a genera electricitate, de câteva luni face eforturi intense pentru clasificarea sa drept combustibil cu emisii reduse de carbon, în timp ce UE elaborează reguli pentru tranziția ecologică. Alocațiile pentru tehnologia nucleară au fost incluse și în reformele pieței de energie electrică din bloc, anunțate marți, și în regulile pentru producția de hidrogen din surse regenerabile, în parte din cauza presiunilor din partea Parisului.

Dar țări, inclusiv Austria și Luxemburg, se opun în principiu nuclearului, creând noi dezacorduri cu statele membre în cazul în care tehnologia ar fi inclusă.

Diplomații UE au declarat că Franța a promovat în mod repetat agenda nucleară în cadrul reuniunilor privind politica energetică și a încercat să schimbe limbajul în documentele deja convenite pentru a se asigura că energia nucleară este inclusă în obiectivele de producție și eligibilă pentru finanțare.

„Nuclearul are emisii scăzute de carbon. Dar nu este regenerabil”, a spus un diplomat. „Vor să schimbe totul la emisii reduse de carbon. Este război din partea franceză.”

Problema a apărut în urma unei provocări separate a UE față de Germania cu privire la o parte cheie a legislației sale climatice: interzicerea mașinilor cu motoare cu ardere în 2035. Câteva alte state membre, inclusiv Italia și Polonia, au susținut Germania în ultimul său efort de a bloca interdicția, cu excepția cazului în care Bruxellesul scutește mașinile care ar arde combustibili electronici neutri din punct de vedere al carbonului. Întoarcerea de ultimă oră este văzută ca un semn al industriilor auto interne ale țărilor care caută o concesiune care să mențină unele motoare cu ardere pe piață.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online