CE se declară nemulțumită de reforma planificată de România privind “pensiile speciale”

65

 

România “riscă să ajungă în procedură contradictorie cu Comisia Europeană în ceea ce privește validarea jalonului (legat de reforma “pensiilor speciale” – n.r.)”, a declarat la Digi24 ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș. Acest lucru ar duce la deblocarea parțială a celei de-a treia tranșe din cadrul mecanismului de reziliență.

În acest sens, Comisia Europeană se așteaptă ca România să explice de ce are două sisteme de pensii publice diferite: unul pentru magistrați, militari, aviație civilă (publică sau privată), poliție și servicii de informații, și altul pentru angajații obișnuiți.

Chiar dacă Banca Mondială a redactat o serie de recomandări, dar nicio soluție concretă pentru a ieși din impasul care necesită o decizie politică: Pe de o parte, autoritățile române susțin că veniturile beneficiarilor de pensii speciale nu pot fi atinse (și Curtea Constituțională a confirmat), iar pe de altă parte, întreruperea pensiilor speciale pentru cei care încă lucrează ar crea inechitate.

Nici unul dintre aceste argumente nu ține în esență, deoarece, dacă ar fi aplicate în mod consecvent, ar înnegri orice schimbare în sistemul fiscal și, mai general, în sistemul juridic. Dar pentru dezbaterile politice mărunte și pentru Curtea Constituțională, ele erau perfect valabile. Nu și pentru Comisia Europeană, se pare.

În concluzie, foștii angajați ai Ministerului de Interne și ai Ministerului Apărării reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor cu “pensiile speciale”, în timp ce foștii magistrați primesc cele mai mari pensii speciale.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online