Ce trebuie să facă acum Banca Mondială

55

 

Sărăcia extremă îi lasă pe oameni în foamete, fără locuință sau îngrijire medicală, răpindu-le demnitatea. Privarea de oportunități nu-și are locul într-o lume cu resursele și tehnologia de care atât de mulți se bucură din abundență. De la înființarea sa în urmă cu aproape opt decenii, Banca Mondială a jucat un rol transformator în ridicarea standardelor de viață în fiecare colț al lumii. Dar, pe măsură ce ne confruntăm cu o sărăcie în creștere și cu crize după crize – de la pandemii la conflicte și până la ravagiile provocate de schimbările climatice – nevoia unei bănci performante este mai urgentă ca niciodată.

Instituția trebuie acum să evolueze pentru a face față unor provocări pe care fondatorii săi nu și le-au putut imagina – în înțelegerea acută a modului în care aceste priorități se intersectează. Schimbările climatice, pandemiile și migrația forțată erodează progresul pentru aceleași persoane de care beneficiază eforturile de dezvoltare. Sarcinile care ne așteaptă sunt interconectate. Amploarea lor înseamnă că nicio instituție nu o poate face singură.

Ar trebui să profităm de acest moment pentru a transforma aceste provocări în oportunități mai mari pentru cei mai vulnerabili. Atingerea unor obiective climatice ambițioase nu înseamnă sacrificarea dezvoltării sau a creșterii economice favorabile incluziunii. Noile tehnologii pot ajuta la ocolirea căilor cu emisii mari din trecut – lucru pe care l-am văzut recent în Kenya, care generează majoritatea covârșitoare a energiei sale din surse regenerabile.

Parteneriatele și investițiile publice-private au permis ca energia regenerabilă să devină eficientă din punct de vedere al costurilor. Acum trebuie să investim în dezvoltarea infrastructurii, a productivității agricole, a securității alimentare și în extinderea transportului maritim și a transportului cu camionul într-o manieră rezistentă și durabilă. Trebuie să ne concentrăm în special pe deblocarea potențialului tinerilor, în special în sudul global. Aceștia merită oportunități economice și optimismul care rezultă din acestea pentru a-și îmbunătăți viețile și țările lor.

Banca Mondială poate și trebuie să joace un rol esențial ca multiplicator de forță în coordonarea acțiunii globale. Personalul său talentat face o muncă vitală, și adesea necunoscută, în fiecare zi. Dimensiunea investițiilor necesare pentru combaterea inegalității și a schimbărilor climatice și pentru stimularea productivității și a creșterii economice se ridică la multe trilioane de dolari în fiecare an. Banca ar trebui să se bazeze pe recomandările din cadrul G20 privind adecvarea capitalului pentru a valorifica fiecare dolar de care dispune. Dar, dacă lucrează singură, nu va reuși să facă ceea ce este necesar. Toate băncile multilaterale de dezvoltare trebuie să lucreze în tandem pentru a maximiza impactul.

Va fi nevoie de încă mai mult. Sectorul privat, cu capitalul și inovația sa, va fi esențial, la fel ca și parteneriatele care trebuie consolidate între guverne, societatea civilă și întreprinderile private. Banca poate utiliza cunoștințe tehnice, sprijin politic și finanțare pentru a servi drept catalizator pentru mobilizarea sectorului privat în vederea contribuirii la abordarea acestor provocări.

Gestionarea acestui lucru va necesita abilități pe care cred că trecutul meu mi le-a oferit. În sectorul privat, am condus organizații de pe tot globul, cu zeci de mii de angajați și un angajament strâns cu sectorul public. Am realizat obiective ambițioase care mi-au cerut să transform echipele pentru a face față cerințelor unei lumi în continuă schimbare. Am reunit guvernul și mediul de afaceri pentru a obține angajamente de peste 4 miliarde de dolari pentru a investi în oportunități economice în America Centrală și am oferit consultanță unui fond de investiții care a canalizat peste 800 de milioane de dolari în tehnologii ecologice emergente, inclusiv în țările în curs de dezvoltare. Cred că este exact ceea ce are nevoie Banca Mondială în acest moment critic.

Conducerea eficientă a băncii necesită, de asemenea, o înțelegere profundă a provocărilor cu care se confruntă țările și oamenii. În acest moment, mă aflu într-un turneu pentru a mă întâlni cu oficiali guvernamentali, experți în dezvoltare, organizații ale societății civile și antreprenori, pentru a asculta viziunea lor asupra viitorului instituției. În Coasta de Fildeș și în Kenya, am avut privilegiul de a asculta opiniile celor care au beneficiat de activitatea Băncii Mondiale. Locuitorii din Abidjan mi-au spus că viețile lor au fost transformate de o investiție în extinderea accesului la electricitate. Tinerii antreprenori din Nairobi mi-au arătat cum beneficiază de expertiză și finanțare pentru a lansa start-up-uri de tehnologie curată.

Oportunitatea de a conduce Banca Mondială ar fi punctul culminant al muncii mele de o viață. Am crescut în India, într-o familie din clasa de mijloc. Am primit o educație bună și am învățat valoarea muncii asidue. Dar prea mulți oameni nu au parte de oportunitățile pe care le-am avut eu. Toți cetățenii lumii merită o șansă de a-și îmbunătăți viața. Trebuie să le oferim oamenilor – și chiar țărilor – oportunitățile de care au nevoie pentru a reuși, astfel încât toată lumea să simtă mâna norocului care îi împinge înainte.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online