Centrala de cogenerare de pe platforma Petromidia din România, finalizată în proporție de peste 80%.

52

 

Fondul de Investiții Energetice Kazah-Român (KREIF) a declarat pe 21 martie că noua centrală de cogenerare construită pe platforma Petromidia din România este finalizată în proporție de peste 80%.

Proiectul se află în prezent în faza de execuție, cu un progres de aproximativ 95% pe partea de inginerie, peste 96% pe partea de achiziții și aproape 72% pentru construcția propriu-zisă. În total, progresul general al proiectului a depășit 82%.

Proiectul, în valoare de peste 164 de milioane de dolari, este finanțat de către Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (KREIF). Investiția este de tip brownfield și va integra activele transferate de la Midia Green Energy (fosta Uzina Termoelectrică Midia), precum și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale.

Cele două generatoare de abur cu recuperare de căldură (HRSG) au fost livrate pe șantierul din apropierea rafinăriei din Năvodari, fiecare cu o capacitate tehnologică de producere a aburului de 90 de tone/oră, plus o capacitate suplimentară de ardere, potrivit comunicatului de presă. În plus, au fost livrate și instalate transformatoare, pompe, degazoare pentru cazane, aeratoare, cabluri electrice și sisteme de conducte subterane.

Lucrările sunt în curs de desfășurare la modernizarea stației electrice de 110 KV, instalarea conductei de alimentare cu gaze naturale cu o lungime de 4 km și a conductelor tehnologice, precum și a sistemului DCS (Distributed Control System), care are rolul de a controla procesele, în condiții de siguranță și eficiență operațională de prim rang.

“Cele mai importante echipamente au sosit, sunt pe poziții și putem spune că noua capacitate de producție de energie de pe platforma Petromidia va utiliza cele mai noi tehnologii de cogenerare. Ansamblul creat ne va permite să funcționăm ca un element de eficientizare a utilităților folosite de rafinărie, care își va asigura necesarul de energie exclusiv din centrala de cogenerare”, a declarat Boris Bucur, directorul general al Rompetrol Energy.

Noua centrală va produce aproximativ 80 MW de energie electrică, din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum al platformei.

La 19 august 2020, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a semnat cu Calik Enerji (Türkiye) contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construcția la cheie a centralei de cogenerare, precum și contractul LTSA (Long Term Service Agreement) cu Siemens Energy, pentru întreținerea turbinelor cu gaz.

Fondul de investiții energetice kazah-român a fost înființat în octombrie 2018, ca parte a Memorandumului de înțelegere încheiat în 2014 între KMG International și statul român. Obiectivul său principal este de a urmări dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Pe lângă centrala de cogenerare de pe platforma Petromidia, KREIF vizează, de asemenea, dezvoltarea unei rețele de distribuție de carburanți sub umbrela Rompetrol. În conformitate cu strategia adoptată în 2019 de către acționarii săi – KMG International și statul român prin SAPE – fondul și-a propus să ajungă, până în 2025, la un număr total de 84 de unități. În prezent, deține 48 de stații finalizate, dintre care patru stații urmează să intre în exploatare în perioada următoare.

Investițiile totale implementate de KREIF se ridicau la 315 milioane USD la sfârșitul anului 2022.

Rafinăria Petromidia Năvodari este operată de Rompetrol Rafinare, o companie deținută de KMG International (54,63% – direct și indirect) și de statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online