China are de făcut o alegere fatală în privința Ucrainei

155

Xi Jinping l-a numit pe Vladimir Putin cel mai bun prieten al său. Dar acum liderul rus are nevoie urgentă de ajutor din partea Chinei. Armata lui Putin este împotmolită în Ucraina și rămâne fără muniție.

Ar trebui ca Xi să dovedească faptul că este într-adevăr un prieten, furnizând arme Rusiei? Decizia Chinei va spune multe despre modul în care vede viitorul lumii.

O alegere de a furniza arme Rusiei ar sugera că China crede că intensificarea rivalității cu SUA este inevitabilă – și poate de dorit. În schimb, o decizie de a nu furniza arme Rusiei ar indica faptul că China încă mai crede că tensiunile cu SUA sunt controlabile și că globalizarea poate fi salvată.

Vocile influente de la Beijing înțeleg pe deplin riscurile de a furniza Rusiei muniții cruciale de care forțele Moscovei duc lipsă – cum ar fi proiectile de artilerie și drone. În Financial Times de săptămâna trecută, Zhou Bo, fost colonel în Armata Populară de Eliberare, scria: “Dacă Beijingul ia partea Moscovei în conflict, atunci suntem deja în zorii celui de-al treilea război mondial”.

Spusă astfel, o decizie chineză de a furniza arme Rusiei sună de neconceput. Și totuși, guvernul american crede că există o dezbatere serioasă în curs de desfășurare la Beijing – și că China ar putea lua în cele din urmă această decizie fatală.

Motivul pentru care Xi ar putea decide să sporească dramatic sprijinul pentru Putin se întoarce la parteneriatul “fără limite” anunțat de liderii rus și chinez în februarie 2022 – cu trei săptămâni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei.

Mai importantă decât anunțul parteneriatului a fost analiza comună care a stat la baza acestuia. Putin și Xi au expus o înțelegere comună a lumii. Amândoi văd SUA ca fiind amenințarea centrală la adresa ambițiilor și regimurilor politice ale țărilor lor. Lupta împotriva puterii americane este sarcina comună care îi unește.

Xi l-a vizitat pe Putin mai mult decât a vizitat orice alt lider mondial. Cel mai rău scenariu pentru el ar fi căderea lui Putin și înlocuirea sa cu un lider pro-occidental. Asta încă se simte ca o posibilitate îndepărtată. Dar, chiar dacă Putin rămâne la putere, o Rusie umilită și slăbită ar face ca SUA să pară resurgentă și China să fie mai izolată. Unii de la Beijing susțin că, odată ce Rusia ar fi fost rezolvată, America s-ar întoarce împotriva Chinei.

Există două motive suplimentare pentru care China ar putea risca să-l susțină pe Putin. Primul este că cei mai apropiați consilieri ai lui Xi ar putea avea mai multă încredere decât Zhou în faptul că China poate controla riscul de escaladare. Aceștia vor susține că, odată ce Washingtonul va înțelege că Beijingul nu va lăsa Moscova să piardă, Occidentul va împinge Ucraina să facă un acord de pace în termeni acceptați de Rusia.

Al doilea motiv pentru care China ar putea risca un conflict global este mai sumbru. Naționaliștii de la Beijing pot crede că o confruntare directă cu SUA a început deja. CIA spune că Xi a instruit deja armata chineză să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027. Joe Biden a declarat de mai multe ori că SUA ar apăra Taiwanul, dacă acesta ar fi atacat.

Desigur, există o diferență între dezvoltarea capacității Chinei de a invada Taiwanul și luarea unei decizii ferme de a ataca. Dar dacă analiștii occidentali mai sumbri au dreptate – și China se apropie de invazie – atunci ar avea sens ca Beijingul să sprijine efortul de război al Rusiei. Dacă Occidentul trebuie să continue să toarne resurse militare în Ucraina, ar putea avea mai puține resurse disponibile pentru a apăra Taiwanul.

Cu toate acestea, dezavantajele pentru China de a aproviziona Rusia cu arme sunt, de asemenea, clare. Starea de spirit anti-China de la Washington, deja foarte puternică, ar intra în forță. Orice formă de presiune la care americanii s-ar putea gândi ar fi exercitată asupra Chinei. Restricțiile privind exporturile de tehnologie, care sunt deja în vigoare, ar fi completate de sancțiuni mult mai ample.

Beijingul ar pierde, de asemenea, orice speranță de a crea o prăpastie între UE și SUA. Sprijinul militar chinezesc pentru Rusia ar fi văzut ca o amenințare directă la adresa securității Europei. Restricțiile UE privind legăturile comerciale și de investiții cu China ar urma cu siguranță rapid.

Chinezii știu că corporațiile și consumatorii occidentali sunt prea dependenți de ei pentru a încerca o decuplare economică completă. Dar dacă schimburile comerciale cu Occidentul ar scădea chiar și cu 30%, rezultatele s-ar resimți în creșterea șomajului în China – ceea ce ar îngrijora un guvern care este extrem de sensibil la manifestările de neliniște populară.

Din acest motiv, China ar putea alege un compromis incomod. Va continua să se prezinte ca un broker de pace neutru în Ucraina, asigurând vizitatori precum cancelarul german Olaf Scholz că nu intenționează să furnizeze muniții Rusiei. Între timp, ar putea încerca să canalizeze armament către Rusia în mod indirect, poate prin intermediul unor țări terțe precum Iran sau Coreea de Nord. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, l-a vizitat pe Xi la Beijing luna trecută – prima vizită în China a unui președinte iranian în ultimii 20 de ani.

Dar o politică de sprijin militar chinezesc ascuns sau negabil pentru Rusia nu este un glonț magic pentru Beijing. S-ar putea să fie prea restrânsă pentru a schimba cursul războiului în favoarea lui Putin. Și ar fi în continuare vulnerabilă la detectarea de către SUA.

Sprijinul militar indirect al Chinei pentru Rusia ar putea fi, în cele din urmă, o cale ocolitoare către aceeași destinație: confruntarea directă cu America.

[email protected]

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online