China revizuiește ministerele pentru a se confrunta cu Occidentul în domeniul tehnologiei

57

China va revizui supravegherea sistemului său financiar și va susține știința și tehnologia pentru a încerca să ajungă din urmă Occidentul, în timp ce Xi Jinping se angajează într-un al treilea mandat de președinte cu una dintre cele mai mari reforme ale aparatului de stat din ultimii ani.

Schimbările – parte a unei serii de reforme ministeriale la Consiliul de Stat al Chinei, cabinetul țării – includ înființarea unei noi comisii de reglementare financiară, reorganizarea ministerului științei și tehnologiei și crearea unui departament care să supravegheze vasta colecție de date a Chinei.

Măsurile vin în contextul în care Xi încearcă să obțină o strângere mai mare a controlului asupra guvernului la reuniunea anuală a parlamentului de cauciuc al Chinei de săptămâna aceasta, în timp ce se angajează într-un al treilea mandat de cinci ani.

Ministerul științei reconstituit va încerca să combine educația și cercetarea cu aplicațiile practice, precum și să stabilească un “sistem național de transfer de tehnologie”, a declarat mass-media de stat, fără a elabora.

Revizuirea arată concentrarea liderilor chinezi asupra consolidării industriei de semiconductori a țării, care a fost afectată de restricțiile impuse de SUA asupra vânzării de cipuri high-end și de utilaje conexe în China.

“În domeniile critice, trebuie să fim autosuficienți și să deținem controlul”, a declarat Xi duminică delegaților. “Tehnologia de primă clasă care este puternică și autocontrolată este esențială pentru dezvoltarea noastră de înaltă calitate.”

Rory Green, economist la TS Lombard, a declarat că revizuirea “pare a fi o încercare de restructurare a partidului-stat pentru a se alinia cu obiectivele politice pe termen lung ale lui Xi Jinping”.

El a spus că schimbările au ca scop crearea unui model economic politic de “prosperitate comună”, folosind expresia lui Xi pentru un sistem care distribuie mai echitabil bogăția. “Obiectivele de bază ale lui Xi sunt securitatea … modernizarea tehnologiei (și) evitarea riscurilor”, a declarat Green.

Ca parte a reformelor, China va crea o Comisie de reglementare financiară de stat din actualul organism de supraveghere bancară și de asigurări pentru a supraveghea toate activitățile din aceste sectoare, cu excepția industriei valorilor mobiliare.

Acest lucru este menit să “rezolve problemele pe termen lung din domeniul financiar și să aducă toate tipurile de activități financiare sub supraveghere”, potrivit lui Xiao Jie, secretar general al cabinetului.

China se confruntă cu riscuri din ce în ce mai mari din cauza creșterii efectului de levier în sistemul financiar, caracterizat de prăbușirea Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din țară.

Inovarea financiară rapidă, inclusiv serviciile de plată online în creștere rapidă oferite de grupul Ant al miliardarului de internet Jack Ma, conduce, de asemenea, la apeluri pentru o mai mare coordonare a reglementărilor și îmbunătățiri în ceea ce privește protecția consumatorilor.

Responsabilitățile noii comisii vor include supravegherea conglomeratelor financiare și protecția consumatorilor. Aceste funcții erau îndeplinite parțial de Banca Populară a Chinei și de autoritatea de supraveghere a piețelor, Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China.

Cu toate acestea, CSRC va fi, de asemenea, consolidată în cadrul revizuirii. Aceasta va raporta direct cabinetului și va prelua revizuirea emisiunilor de obligațiuni, inclusiv a datoriilor de miliarde de dolari emise de vehiculele de finanțare a guvernelor locale (LGFV). În prezent, ea împarte această responsabilitate cu Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, care supraveghează întreprinderile de stat.

“CSRC va deveni mai puternică, ceea ce este un lucru bun”, a declarat Ji Shaofeng, un fost reglementator financiar chinez. Obligațiunile emise de LGFV “au o cantitate uriașă de probleme deoarece (NDRC) le-a văzut ca pe o modalitate de a strânge capital pentru guvernele locale în loc să se concentreze asupra riscului financiar”, a adăugat el.

China va înființa, de asemenea, un Birou Național de Date pentru a supraveghea și proteja muntele de date al țării, potrivit planului de revizuire.

Chen Long, co-fondator al firmei de cercetare Plenum, cu sediul la Beijing, a declarat că noul birou ar trebui să ofere o mai mare claritate.

De asemenea, Beijingul a declarat că va reduce personalul din instituțiile de stat cu 5 la sută. Birourile locale ale PBoC vor fi raționalizate, iar personalul din sistemul de reglementare financiară va fi plătit pe aceeași bază ca și funcționarii publici, ceea ce ar putea duce la reduceri salariale pentru aceștia.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online