Chiriașii din Marea Britanie suportă cea mai mare parte a creșterii costurilor locuințelor

80

Măsura în care proprietarii de locuințe ipotecate în Marea Britanie cu rate fixe au fost protejați de creșterea costurilor locuințelor în ultimul deceniu, în comparație cu chiriașii, este subliniată în noile cercetări care avertizează asupra condițiilor dificile de refinanțare în următoarele luni.

Proprietarii-ocupanți ipotecați au constatat că costurile lor anuale pentru locuințe au crescut cu 26% în anii 10 până la sfârșitul anului 2022, în comparație cu un salt de 36% în costurile de închiriere pentru chiriași.

Costurile anuale ale dobânzilor ipotecare au scăzut cu 19% până la 29 miliarde de lire sterline în deceniul până la 2022, dar costurile de rambursare a capitalului au crescut cu 77% până la 55 miliarde de lire sterline, potrivit cercetării efectuate de agentul imobiliar Savills. În timp ce ratele dobânzilor au fost la niveluri ultra-joase pentru o mare parte a ultimului deceniu, prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut brusc, iar ipotecile cu dobândă numai au fost mai puțin frecvente decât împrumuturile de rambursare a capitalului.

Concentrându-se pe 2022, cercetătorii au constatat că chiriașii din sectorul privat de închiriere, locuințele sociale și locuințele accesibile au plătit 93,4 miliarde de lire sterline în costurile de închiriere, comparativ cu 84,3 miliarde de lire sterline pentru costurile ipotecare ale proprietarilor-ocupanți. Costurile ipotecare medii pentru anul respectiv au fost de 10.060 de lire sterline, comparativ cu 11.689 de lire sterline pentru chiriile anuale medii din sectorul privat.

Cei cu ipoteci cu rată fixă și-au văzut costurile locuințelor crescând cu 1,3% între 2021 și 2022, în timp ce cei cu rate variabile au înregistrat o creștere dramatică de 50,2%.

Lucian Cook, director de cercetare rezidențială la Savills, a declarat: “Aceasta arată măsura în care a fi pe un credit ipotecar cu rată fixă a izolat proprietarii de locuințe de costurile în creștere ale locuințelor. Știm că majorarea costurilor ipotecare nu s-a resimțit pe deplin din cauza numărului de persoane care au încheiat contracte cu rată fixă.”

Ratele dobânzilor ipotecare pe oferte fixe au ajuns la aproximativ 6% în octombrie 2022 în urma creșterii ratelor Băncii Angliei și a agitației “mini” bugetului din septembrie. De atunci, au scăzut din nou la aproximativ 4% – dar rămân mult peste ofertele de 1-2% oferite în 2021.

Mulți împrumutați se confruntă acum cu o socoteală atunci când caută să refinanțeze o afacere cu rată fixă la aceste rate mai mari.

Autoritatea de Conduită Financiară a declarat săptămâna trecută că aproximativ 200,000 ipoteci au rămas fără plăți până în iunie 2022 și alte 45,000 au fost “întinse financiar”, ceea ce înseamnă că plățile lunare ale ipotecii lor au depășit 30% din venitul gospodăriei. Autoritatea se așteaptă ca acest din urmă grup să crească la 356.000 până în iunie 2024.

În ceea ce privește chiriile, presiunile asupra chiriașilor au fost subliniate vineri de o cercetare a site-ului imobiliar Rightmove, care a constatat că 42% dintre chiriașii din 10 orașe mari din Marea Britanie au contactat agenții de închiriere pentru a se muta din locuințele din oraș în locații mai ieftine de la periferie sau dincolo de acestea, în creștere de la 28% în februarie 2020. Rightmove a declarat că în spatele acestui exod se află chiriile în creștere, creșterea costurilor de trai și lipsa de locuințe disponibile în care să se mute.

Chiria medie cerută de proprietari pentru locuințele din centrele orașelor a crescut cu 12% față de anul trecut, a adăugat, în timp ce cererea a crescut de mai mult de două ori (cu 125%) din februarie 2020. Londra a condus orașele în care chiriașii căutau să se mute mai departe, urmată de Sheffield și Manchester.

Sarah Bush, șefa închirierilor de la agentul imobiliar Cheffins din Cambridge, a declarat că, pe măsură ce chiriile cresc, chiriașii caută să închirieze ceea ce își pot permite, mai degrabă decât să aștepte o proprietate în locația potrivită. “Familiile care au nevoie să închirieze proprietăți cu trei sau patru dormitoare trebuie adesea să apeleze la proprietăți de sat pur și simplu pentru a obține spațiul de care au nevoie la un nivel accesibil.”

Bugetul din această săptămână a avut puține lucruri de oferit chiriașilor, cumpărătorilor aflați la prima achiziție sau proprietarilor de proprietăți ipotecate care se luptă cu costurile mai mari ale locuințelor. Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară a prognozat că inflația va scădea la 2,9% până la sfârșitul acestui an, ceea ce ar putea duce la o nouă relaxare a ratei dobânzii pentru debitorii de credite ipotecare. Însă vârful cererii de refinanțare a creditelor ipotecare urmează să fie atins în următoarele două trimestre.

“Va exista o presiune în continuare în creștere asupra costurilor locuințelor în 2023”, a declarat Cook. “Asta înseamnă că accesibilitatea locuințelor va deveni probabil mai mult o problemă politică, pe măsură ce ne apropiem de următoarele alegeri generale”.

Cercetarea realizată de Savills a combinat date din surse oficiale, inclusiv de la Oficiul Național de Statistică, Banca Angliei, Studiul englezesc privind locuințele și Recensământul 2021. Acesta a analizat capitalul și dobânda ipotecară și chiriile, ca principale componente ale costurilor de locuință, dar nu a încorporat facturile de utilități, impozitele sau alte plăți.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online