Ciocniri violente izbucnesc în Georgia din cauza legii mass-media modelate de Rusia

75

Un proiect de lege modelat după regimul restrictiv al președintelui rus Vladimir Putin pentru mass-media și organizațiile neguvernamentale a stârnit furia populară în Georgia și a stârnit temeri că ar putea derai aspirațiile țării de a adera la UE și NATO.

Poliția anti-revoltă a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de demonstranți care au ieșit pe străzile capitalei Georgiei, Tbilisi, în timp ce protestau împotriva legii „agenților străini”, care a trecut marți în prima lectură în parlament.

Cele două versiuni ale legii aflate în discuție ar considera orice ONG-uri și mass-media georgiene care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse străine drept „agenți străini” și le-ar supune unei „monitorizări nedefinite”.

Ciocnirile sunt cea mai recentă lovitură pentru ceea ce a fost odată una dintre cele mai bune relații ale UE cu un stat membru aspirant, după ani de înrăutățire a legăturilor dintre Bruxelles și Tbilisi din cauza a ceea ce oficialii UE spun că este o alunecare către o formă de guvernare mai puțin democratică. Tbilisi a oferit, de asemenea, doar un sprijin cald pentru Kiev și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei după invazia de anul trecut a Ucrainei. Această poziție sfidează sprijinul public larg pentru țara sfâșiată de război, care ecou amintiri dureroase ale unui război dezastruos de cinci zile cu Rusia, care a costat Georgia o cincime din teritoriul său.

Georgian Dream, partidul de guvernământ susținut de miliardarul izolat Bidzina Ivanishvili, a apărat proiectul de lege ca o măsură împotriva „spioilor” și „agenților de influență străină”, despre care susține că sunt plătiți pentru a critica guvernul și Biserica Ortodoxă Georgiană.

Dar președintele Statelor Unite, al UE și al Georgiei au criticat cu înverșunare legea, despre care criticii săi spun că marchează o scădere în direcția represiunii în stil rusesc, deși constituția îi obligă Georgiei să „ia toate măsurile” pentru a adera la UE și NATO.

Chiar dacă Georgian Dream a susținut că mișcarea se bazează pe o lege numită similar în SUA, limba seamănă mai mult cu legea rusă pe care Putin a folosit-o pentru a distruge efectiv societatea civilă în deceniul de după revenirea lui ca președinte în 2012.

Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, a declarat că va pune veto asupra proiectului de lege și i-a susținut pe protestatari într-un videoclip filmat de Statuia Libertății din New York.

„Sunt alături de tine pentru că astăzi reprezintă o Georgia liberă!” ea a spus. „O Georgia care își vede viitorul în Europa și care nu va permite nimănui să ne priveze (ne) de acest viitor.”

Ambasada SUA a declarat că procesul „ ridică întrebări reale cu privire la angajamentul partidului de guvernământ față de integrarea euro-atlantică” și a numit aprobarea proiectelor de lege – inclusiv nereguli procedurale și eforturile de a-i împiedica pe parlamentarii și jurnaliştii din opoziție în afara parlamentului – „o zi întunecată pentru Georgia. democraţie.”

UE a spus că legea încalcă standardele UE, subminează intenția declarată a Georgiei de a deveni membru al blocului și riscă „repercusiuni grave asupra relațiilor noastre”.

„Legea, în forma sa actuală, riscă să aibă un efect înfricoșător asupra societății civile și organizațiilor mass-media, cu consecințe negative pentru mulți georgieni. . . Aceasta este o evoluție foarte proastă pentru Georgia și oamenii săi”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al UE.

Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au declarat miercuri că legea „ ridică întrebări serioase cu privire la perspectivele democrației în Georgia” și au avertizat țara să „se abțină de la decizii care ar putea submina aspirațiile poporului Georgiei” de a avansa către UE și NATO. calitatea de membru.

Furia legată de lege vine după o criză politică din 2021, când fostul președinte Mihail Saakașvili a fost arestat, stârnind proteste. Apoi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a intervenit personal pentru a ajunge la un acord între guvern și alte partide, dar acesta a fost rupt în câteva luni într-o lovitură pentru influența percepută a blocului în țară.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online