Cioloş: Fiecare stat membru trebuie să notifice CE, până la 1 august 2014, deciziile pe elementele de flexibilitate

32

Fiecare stat membru trebuie să notifice Comisiei Europene, până la 1 august 2014, alegerile şi deciziile pe care le-a luat pe elementele de flexibilitate pe noua Politică Agricolă Comună, a declarat, joi, 3 aprilie, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţa de profil.

“Mă refer aici la schema micilor fermieri şi plăţile cuplate care pot fi acordate specific pentru anumite sectoare de producţie sensibile, respectiv la lapte, la carne sau în alte sectoare. Practic, 13% din alocarea bugetară totală pe plăţi directe le va putea acorda România pe anumite sectoare pe care le consideră sensibile. Aici trebuie luată decizia, care sunt sectoarele şi cum se împarte suma respectivă. La aceste 13 procente se mai adaugă 2% pentru a susţine în mod complementar culturile proteice, pentru a creşte capacitatea de producţie de furaje în vederea dezvoltării sectorului animal”, a spus Cioloş.

Acesta a mai precizat că există în continuare posibilitatea acordării plăţilor complementare şi a plăţilor redistributive, dar şi implementarea măsurii privind fermierul activ pentru a putea elimina pe cei care nu lucrează pământul.

În ceea ce priveşte schema simplificată pentru fermele mici, măsura poate fi aplicată fie cu un număr redus de controale şi prin acordarea unei sume fixe pentru fermele cu 1-5 hectare ori să se păstreze nivelul subvenţiei la hectar, calculat în funcţie de numărul de hectare.

“Această schemă am coroborat-o cu o măsură de restructurare din PNDR, care permite acordarea unei prime suplimentare, mai mult cu 20% decât aceste plăţi directe, pentru cei care au gospodarii în ferme mici, ca să se retragă din activitatea agricolă, fie prin arendare, fie prin vânzarea terenului. Ei pot primi aceasta primă dacă România introduce măsura în PNDR”, a explicat comisarul european.

Oficialul de la Bruxelles consideră că este important ca fermele să producă pentru piaţă, indiferent de mărimea lor.

“O fermă care trăieşte doar din subvenţia la hectar nu este una viabilă, indiferent de dimensiune, fie că are 1 sau 5 hectare. (…)Trebuie să incităm la investiţii de scară mică să-i ducem spre piaţă, să aibă finalitatea produsului. Mi se pare utilă măsura de a acorda o primă de investiţii de 15.000 de euro, fără cofinanţare privată din partea beneficiarului, pentru că este mai eficientă decât să-i dai 20 sau 30 de euro mai mult la hectar în plata directă dacă are 3, 4, 5 hectare. Odată daţi toţi banii poate duce la eficientizarea investiţiei”, a subliniat Dacian Cioloş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online