Companiile blue chips listate la BVB înregistrează profituri cumulate cu 66% mai mari în 2022

27

 

Anul trecut, cele 20 de companii din principalul indice BET al Bursei de Valori București (BVB) au raportat un profit net cumulat de 25,4 mld. lei în 2022, cu 66% mai mare față de 2021, potrivit Ziarul Financiar.

Iar cincisprezece dintre ele au raportat venituri mai mari sau au trecut pe profit. În același timp, veniturile cumulate ale blue chips-urilor au crescut cu 67,5%, la 131,4 mld. lei.

În afirmaţiile sale, “O creștere atât de mare este un semnal bun în mod normal, cu excepția faptului că multe firme din BET au acționari străini majoritari și pot repatria profiturile. Ca urmare, impactul direct asupra economiei românești poate fi limitat, dar există și un impact indirect. Pentru că aceste companii prezente în România au mai mulți bani și cel puțin o parte dintre ele îi dau angajaților sau fac investiții în România sau cumpără servicii de la alte companii românești, se produce un efect multiplicator, iar acest lucru generează pentru întreaga economie cifre de afaceri și profituri mai mari”, susține analistul economic Dragoș Cabat.

Astfel, OMV Petrom (BVB: SNP), singurul producător local de petrol și gaze, a avut cea mai mare contribuție la profitul agregat, profitul net al companiei crescând cu 7,4 mld. lei (+ 260% față de anul precedent), până la 10,3 mld. lei.

Însă, OMV Petrom fiind exclus din calcul, profitul net cumulat al celorlalte 19 companii a crescut cu 21,3% YoY, iar veniturile cu 33,5%, potrivit calculelor efectuate de compania de brokeraj Goldring.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online