Controversă în teatrul românesc după nominalizarea regizorului acuzat că a pălmuit o actriță

58

 

Peste 1.400 de persoane, printre care actori și regizori din România, dar și alte personalități culturale și jurnaliști, au semnat o petiție prin care cer retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak la categoria cel mai bun regizor la Gala Premiilor UNITER 2023. Zholdak este acuzat că a lovit o actriță în timpul unei pauze de spectacol.

Juriul Galei Premiilor UNITER a precizat că Uniunea Teatrală din România (UNITER) este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală și non-profit, constituită prin libera asociere a creatorilor din domeniul teatrului. Juriul de nominalizare susține că a avut un singur criteriu: “valoarea efortului de creație artistică”.

“Juriul a evaluat peste 160 de producții după ce a luat decizia. Procesul de jurizare a fost o dezbatere profesională, bazată pe respectul pentru teatru și artiști, în timpul căreia au fost invocate doar argumente artistice. Andriy Zholdak a fost nominalizat pentru cel mai bun regizor pe baza unor criterii estetice care vizează poetica sa regizorală. Valoarea piesei ‘Femeia mării’ este evidențiată de două nominalizări suplimentare pentru Cea mai bună actriță în rol principal și Cea mai bună scenografie”, a precizat juriul într-un comunicat citat de HotNews.

Zholdak este acuzat că a pălmuit-o pe actrița Teatrului Maghiar Eva Imre în timpul pauzei unui spectacol, nemulțumit de modul în care aceasta a jucat în prima parte a piesei. Colegii actriței au sunat la poliție, dar actrița nu a depus plângere. Regizorul a fost amendat cu 5% din onorariul său de către teatru după incident.

Inițiatorul petiției este regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pe lista semnatarilor se află nume mari din teatrul românesc: regizorii Radu Afrim, Catinca Drăgănescu, Alexandra Badea, Ioana Păun și Eugen Jebeleanu, actorii Mihai Călin, Ada Galeș, Istvan Teglas, Florentina Țilea, Nicoleta Lefter și Emilian Oprea, precum și criticii de teatru Cristina Modreanu, Oana Stoica și Cristina Rusiecki.

Pe de altă parte, apărătorii lui Zholdak spun că “activismul” nu poate avea mai multă greutate decât valoarea artistică.

De asemenea, petiționarii atrag atenția asupra “invizibilității tinerei generații de artiști care nu sunt reprezentați în categoriile “Cea mai bună piesă” sau “Cel mai bun regizor””. Ei au contestat, de asemenea, acordarea unui premiu pentru întreaga carieră a actorului Alexandru Repan, un fost colaborator al poliției politice din perioada comunistă, Securitatea. UNITER a decis să retragă premiul pentru Repan.

Regizorul român Silviu Purcărete a anunțat, în urma scandalului de la UNITER, că dorește să-și retragă numele de pe lista de nominalizări pentru premiu. Purcărete a fost nominalizat pentru regia piesei “Antonin Artaud. Familia Cenci”, precum și pentru cel mai bun spectacol, cu același titlu.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online