Criza bancară amenință proiectul de lege Biden privind clima

36

 

Mii de start-up-uri au primit un impuls istoric prin Legea de reducere a inflației a președintelui Joe Biden de anul trecut, care promitea să transforme SUA într-o superputere a energiei curate.

Dar companiile de energie regenerabilă s-au străduit să identifice expunerea lor la creditorii regionali de la prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank, urmată de discuțiile de salvare pentru creditorul First Republic Bank din California.

Pentru un investitor de profil înalt, marile speranțe că sporirea cheltuielilor IRA va impulsiona creșterea verde au cedat locul temerilor că stresul din sectorul bancar va limita dezvoltarea tehnologiilor ecologice.

Sunt aceste îngrijorări justificate sau sectorul va rezista furtunii? Spuneți-ne părerile dumneavoastră la [email protected]

Lansarea IRA a lui Biden este amenințată de turbulențele bancare

Investitorii axați pe industriile americane ale viitorului au răsuflat ușurați când autoritățile de reglementare au salvat de la colaps mai multe start-up-uri de captare a carbonului și de energie curată, garantând depozitele acestora la Silicon Valley Bank.

Dar ruinele continue din sectorul bancar mondial au făcut ca întreprinderile și investitorii din domeniul energiei regenerabile să se străduiască să își identifice vulnerabilitățile.

Potrivit lui Afsaneh Beschloss, fondator și director executiv al RockCreek, care administrează 16 miliarde de dolari din banii investitorilor instituționali, criza are potențialul de a pune presiune asupra capacității companiilor de energie curată de a accesa finanțare – ceea ce, la rândul său, ar putea împiedica implementarea rapidă a Legii privind reducerea inflației.

Pachetul emblematic de investiții curate al președintelui Biden este alcătuit din credite fiscale pentru investiții, împrumuturi și subvenții în valoare de aproape 400 de miliarde de dolari pentru companii de utilități, energie și tehnologie, precum și pentru persoane fizice.

În timp ce unele dintre beneficii vor merge către grupuri mari, cum ar fi Chevron, multe dintre țintele sale se numără printre întreprinderile mici care reprezintă aproape jumătate din activitatea economică a SUA. Aceste companii mai mici au mai multe șanse să acceseze finanțare prin intermediul creditorilor regionali, care au avut rezultate mult mai proaste decât băncile mai mari de la începutul lunii martie.

“IRA, o mare parte din ea, este (menită) să aducă energie solară și eoliană și energie curată în comunitățile cu venituri mici”, a declarat Beschloss, fost director de investiții la Banca Mondială.

“Unul dintre cele mai mari locuri în care ar fi trebuit să se întâmple acest lucru a fost prin intermediul băncilor comunitare locale …Acest lucru va fi extrem de afectat.”

Temerile lui Beschloss cu privire la jucătorii corporativi mai mici care cedează sub presiune sunt reluate într-un raport recent al Morgan Stanley, care se concentrează în principal pe sectorul solar. “Vedem un risc semnificativ că dezvoltatorii mai mici de proiecte solare pe acoperișuri din SUA se vor confrunta cu probleme de finanțare”, a spus acesta. “Pe termen scurt, vedem că sentimentul se schimbă în sens negativ în ceea ce privește expunerea la piața solară pe acoperișuri din SUA”.

Companiile solare mai mari se confruntă, de asemenea, cu temerile investitorilor. Sunrun, cel mai mare instalator solar rezidențial din SUA, a pierdut aproximativ 20% din valoarea sa de piață de la prăbușirea SVB. Dar este posibil ca investitorii să aibă o reacție exagerată. Morgan Stanley a scris că Sunrun și-ar putea crește cota de piață în detrimentul rivalilor mai mici ca urmare a problemelor bancare, în parte pentru că are mai mulți bani la dispoziție.

Beneficiile IRA pentru companiile de energie regenerabilă sunt distincte de finanțarea pe care o oferă băncile, a declarat pentru Moral Money Brett Castelli, un analist la Morningstar care acoperă companiile de energie curată. În orice caz, valoarea beneficiilor IRA pentru companiile de energie curată sunt mai puternice acum că băncile se confruntă cu probleme, a spus el.

“În timp ce stăm aici astăzi, nu am văzut nimic care să susțină că a existat o schimbare materială în disponibilitatea capitalului” pentru companiile de energie curată, a spus el. “În acest moment, oamenii presupun că piețele de credit rămân relativ sănătoase”.

O altă parte esențială a IRA vizează persoanele fizice: credite fiscale de până la 7.500 de dolari pentru achiziționarea de noi vehicule electrice sau alimentate cu hidrogen, precum și reduceri pentru modernizarea locuințelor pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.

Dacă temerile legate de o recesiune în toată regula, prezentate de editorul adjunct al FT, Patrick Jenkins, se dovedesc a fi adevărate, criza ar putea împiedica accesul la creditele de consum. Pentru gospodării, nu prea are rost să acceseze credite fiscale pentru o mașină sau o casă dacă nu pot obține mai întâi un credit ipotecar sau o finanțare auto de la banca locală.

“Dacă trăiești în America rurală, cum vei obține împrumutul de care ai nevoie pentru a-ți transforma casa într-o versiune mai curată a (ei)?” a întrebat Beschloss.

Un contrapunct din partea lui Richard Folland, șeful politicii la think-tank-ul Carbon Tracker, este că subvențiile și creditele fiscale ale IRA au dat sectorului energiei curate un avantaj competitiv suficient de mare pentru a compensa anxietatea investitorilor cu privire la disponibilitatea capitalului.

“În ciuda problemelor din sectorul bancar în acest moment, motorul principal al IRA rămâne neschimbat: semnalul său foarte puternic către corporații și investitori că guvernul SUA a pus în aplicare un cadru de reglementare pe termen lung pentru a sprijini o creștere dramatică în sectorul energiei curate”, a declarat el pentru Moral Money.

Viteza de lansare ar putea fi miza.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a semnalat într-un discurs de ieri că guvernul va oferi o susținere suplimentară pentru depozitele la băncile americane mai mici, dacă va fi nevoie. “Intervenția noastră a fost necesară pentru a proteja sistemul bancar american mai larg”, a spus ea. “Și acțiuni similare ar putea fi justificate dacă instituțiile mai mici vor fi afectate de fugă de depozite care prezintă riscul de contagiune.”

Am urmărit-o pe Beschloss pentru a-i afla părerea despre declarația lui Yellen. Băncile regionale erau încă susceptibile să “se consolideze și să aibă mai puțină conectivitate cu comunitățile locale”, a scris ea, ceea ce ar putea diminua beneficiile IRA pentru zonele cu venituri mai mici și zonele rurale.

În timp ce criza a fost “cauzată de bancheri care nu și-au făcut treaba de bază în primul rând”, autoritățile de reglementare ar putea fi vinovate de “doar bifarea unor cutii”, mai degrabă decât de a face “gestionarea reală a riscurilor”, a declarat Beschloss. La fel cum investitorii instituționali au pus întrebări detaliate și amănunțite cu privire la rezervele de capital și la lichiditățile RockCreek, tot așa ar trebui ca autoritățile de reglementare să pună aceste întrebări și în cazul băncilor mici care dețin numerar pentru companii, a spus ea. (Kenza Bryan și Patrick Temple-West)

Smart Read

Au trecut doar 50 de ani de când femeile au fost admise la Bursa de Valori din Londra. În această piesă bogată de povestire vizuală, primele femei trader își povestesc primele zile la bursa de valori – completate de comentarii ale colegilor de serviciu care sunt suficient de încurajatoare pentru a face să tresară orice cititor modern.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online