Cum sa transferi/muti o licenta Windows pe alt calculator

256

Dacă dorești să transferi o licență Windows pe alt calculator, trebuie să urmezi câțiva pași pentru a vă asigura că licența se transferă corect. Iată pașii:

Asigură-te că licența ta Windows este transferabilă: Licențele de retail pentru Windows pot fi transferate pe alt calculator, dar licențele OEM (furnizate cu un calculator nou) nu pot fi transferate.

Dezactivează licența pe calculatorul vechi: Înainte de a transfera licența pe noul calculator, trebuie să dezactivezi licența pe calculatorul vechi. Pentru a face acest lucru, deschide Setările Windows, selectează “Actualizare și securitate”, apoi “Activare” și apoi selectează “Dezactivează” pentru a dezactiva licența.

Instalează Windows pe noul calculator: Înainte de a putea activa licența pe noul calculator, trebuie să instalezi Windows pe acesta. Asigură-te că instalezi aceeași versiune de Windows ca și pe calculatorul vechi.

windows

Activează licența pe noul calculator: După ce ai instalat Windows pe noul calculator, deschide Setările Windows, selectează “Actualizare și securitate”, apoi “Activare” și apoi selectează “Schimbă cheia de produs” pentru a introduce cheia de produs de pe licența ta.

Verifică activarea: După ce ai introdus cheia de produs, verifică dacă licența a fost activată cu succes. Dacă întâmpini probleme, contactează asistența Microsoft pentru ajutor.

Este important să menționez că, dacă licența ta Windows este legată de un cont Microsoft, nu trebuie să dezactivezi licența pe calculatorul vechi. În schimb, poți să te autentifici cu același cont Microsoft pe noul calculator și licența ar trebui să fie transferată automat.

Cum iți dai seama daca că licența ta Windows este transferabilă

Există două tipuri principale de licențe Windows: licențele de retail și licențele OEM (Original Equipment Manufacturer). Licențele de retail sunt licențe care pot fi transferate pe alt calculator, în timp ce licențele OEM sunt legate de calculatorul pe care au fost achiziționate și nu pot fi transferate. Pentru a afla dacă licența ta Windows este transferabilă, trebuie să verifici tipul de licență pe care îl ai.

Pentru a face acest lucru, poți urma acești pași:

 1. Deschide setările Windows, selectează “Actualizare și securitate” și apoi “Activare”.
 2. În secțiunea “Informații despre activare”, caută “Tipul de licență” și vezi ce este afișat acolo.

Dacă licența ta este o licență de retail, ar trebui să vezi “Licență de retail” afișată acolo. În acest caz, licența poate fi transferată pe alt calculator.

Dacă licența ta este o licență OEM, ar trebui să vezi “Licență OEM” afișată acolo. În acest caz, licența este legată de calculatorul pe care a fost achiziționată și nu poate fi transferată pe alt calculator.

Dacă nu ești sigur ce tip de licență ai sau ai întrebări suplimentare, poți contacta asistența Microsoft pentru ajutor.

Cum dezactivezi licența de pe calculatorul vechi

Pentru a dezactiva licența Windows pe calculatorul vechi, urmează acești pași:

 1. Deschide Setările Windows apăsând pe butonul Start și selectând Setări (iconița de roată dintată).
 2. Selectează “Actualizare și securitate”.
 3. Selectează “Activare” din meniul din stânga.
 4. Selectează “Dezactivează” pentru a dezactiva licența Windows de pe calculatorul vechi.
 5. Urmărește instrucțiunile pentru a finaliza procesul de dezactivare. În funcție de versiunea de Windows pe care o ai, s-ar putea să fie necesar să confirmi că dorești să dezactivezi licența sau să introduci o parolă de administrator.

După ce ai dezactivat licența pe calculatorul vechi, aceasta poate fi transferată pe noul calculator. Asigură-te că nu mai utilizezi acea licență pe calculatorul vechi după ce ai dezactivat-o, altfel vei încălca termenii licenței tale.

Cum se instalează Windows

Pentru a instala Windows, urmează acești pași:

 1. Descarcă fișierul ISO cu Windows pe care dorești să îl instalezi. Poți descărca fișierul ISO de pe site-ul web al Microsoft sau poți cumpăra un DVD de instalare cu Windows.
 2. Creează un disc de instalare sau un stick USB de instalare. Pentru a crea un stick USB de instalare, ai nevoie de un stick USB cu cel puțin 8 GB de spațiu liber și de o unealtă de creare a stick-ului de instalare, cum ar fi Media Creation Tool de la Microsoft.
 3. Conectează stick-ul USB la computerul pe care dorești să instalezi Windows.
 4. Restartează computerul și accesează setările BIOS sau UEFI pentru a seta stick-ul USB ca dispozitiv de pornire. Acest proces poate varia în funcție de modelul și producătorul computerului tău, așa că ar trebui să consulți manualul de utilizare al computerului sau să cauți pe internet cum să accesezi setările BIOS/UEFI pentru modelul tău de computer.
 5. După ce ai setat stick-ul USB ca dispozitiv de pornire, repornește computerul.
 6. Începe instalarea Windows. Ar trebui să vezi opțiunea de a instala Windows când computerul pornește de pe stick-ul USB. Urmărește instrucțiunile de pe ecran pentru a instala Windows. În timpul procesului de instalare, vei fi întrebat despre opțiunile de instalare și configurare a Windows, cum ar fi alegerea partiției pe care dorești să instalezi Windows și introducerea unei chei de produs pentru a activa Windows.
 7. După finalizarea instalării Windows, instalează driverele și programele necesare pentru a funcționa corect. Poți instala aceste programe din mediul de instalare Windows sau le poți descărca și instala de pe internet.

Acești pași sunt o introducere generală la procesul de instalare a Windows. Detaliile exacte pot varia în funcție de versiunea de Windows pe care o instalezi și de modelul de computer pe care îl ai.

Cum se activează licența windows

Pentru a activa o licență Windows, urmează acești pași:

 1. Deschide Setările Windows. Poți face acest lucru făcând clic pe butonul Start și selectând Setări (iconița de roată dintată).
 2. Selectează “Actualizare și securitate”.
 3. Selectează “Activare” din meniul din stânga.
 4. În secțiunea “Schimbă cheia de produs”, introduce cheia de produs pentru licența ta Windows. Această cheie de produs ar trebui să fie inclusă în documentația sau e-mailul de confirmare pe care l-ai primit la achiziționarea licenței.
 5. Apasă pe butonul “Următor” și urmează instrucțiunile de pe ecran pentru a finaliza procesul de activare.

Dacă nu ai o cheie de produs sau nu știi care este cheia de produs pentru licența ta Windows, poți găsi informații suplimentare despre aceasta în documentația sau e-mailul de confirmare pe care l-ai primit la achiziționarea licenței. Dacă ai o problemă la activarea licenței, poți contacta asistența Microsoft pentru ajutor suplimentar.

Cum verifici dacă windows-ul este activat

Pentru a verifica dacă Windows-ul tău este activat, urmează acești pași:

 1. Deschide Setările Windows. Poți face acest lucru făcând clic pe butonul Start și selectând Setări (iconița de roată dintată).
 2. Selectează “Actualizare și securitate”.
 3. Selectează “Activare” din meniul din stânga.
 4. În secțiunea “Informații despre activare”, ar trebui să vezi un mesaj care indică faptul că Windows-ul tău este activat. Dacă vezi mesajul “Windows-ul tău este activat cu o licență digitală” sau “Windows-ul tău este activat cu o cheie de produs”, înseamnă că Windows-ul tău este activat.

Dacă nu vezi acest mesaj sau dacă vezi un mesaj care indică faptul că Windows-ul tău nu este activat, ar trebui să activezi licența Windows folosind o cheie de produs validă sau o licență digitală. Poți urma pașii din secțiunea “Cum se activează o licență Windows” pentru a activa licența ta Windows.

Găsiți aici cele mai ieftine licențe windows

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online