Curtea Supremă a SUA anulează amenda dată de Fisc unui om de afaceri român

109

 

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis recent să anuleze o amendă de 2,72 milioane USD dată de Internal Revenue Service unui om de afaceri româno-american.

Instanța a fost împărțită în două părți, 5-4, dând dreptate lui Alexandru Bittner, un cetățean cu dublă cetățenie, americană și română, care a întârziat să depună rapoarte la IRS. Documentele pe care trebuia să le depună erau legate de Legea privind secretul bancar, care are ca scop combaterea spălării banilor și a evaziunii fiscale, cerând cetățenilor și rezidenților americani să depună rapoarte care să dezvăluie conturile lor bancare străine, potrivit Reuters.

Bittner a declarat că a aflat de cerința de a depune așa-numitele rapoarte FBAR abia după ce s-a întors în Statele Unite din România în 2011 și ulterior a depus cinci rapoarte anuale care acoperă anii 2007-2011. La rândul său, IRS a declarat că a încălcat legea de 272 de ori, nu doar de 5 ori, pe baza numărului de conturi care au fost enumerate în rapoartele sale.

Încălcările lipsite de intenție ale legii sunt supuse unei sancțiuni maxime de 10.000 USD pentru fiecare încălcare. Bittner a susținut că ar trebui să plătească doar 50 000 USD pentru depunerea tardivă a declarațiilor, nu 2,7 milioane USD.

Bittner, care a dezvăluit în cele din urmă 16 milioane USD răspândite în 50 de conturi bancare din România, Elveția și Liechtenstein, a declarat că ar trebui să fie penalizat pentru doar cinci încălcări

Curtea de Circuit 5 din New Orleans a fost de acord cu IRS, dar majoritatea de la Curtea Supremă, condusă de judecătorul conservator Neil Gorsuch, a fost de partea omului de afaceri. “Cel mai bine citită, BSA tratează neprezentarea unui raport conform cu legea ca pe o singură încălcare care atrage o sancțiune maximă de 10.000 USD, nu o cascadă de astfel de sancțiuni calculate pe bază de cont”, a scris Gorsuch.

Disidenții au venit din toate liniile ideologice ale curții, judecătorii conservatori Amy Coney Barrett și Clarence Thomas alăturându-se judecătorilor liberali Sonia Sotomayor și Elena Kagan.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online