Datoria externă a României a sărit în ianuarie, după emisiuni masive de obligațiuni în valută

42

 

Datoria externă brută (GED) a României a crescut cu 7,1 miliarde de euro în ianuarie, până la 150,2 miliarde de euro (52,4% din PIB, inclusiv împrumuturile intragrup) la sfârșitul lunii, a anunțat Banca Națională a României (BNR). Emisiunile masive de obligațiuni în valută din prima lună a anului explică această creștere puternică.

La sfârșitul lunii ianuarie 2022, GED-ul României era de 137,1 miliarde de euro (cu 13,2 miliarde de euro mai puțin), dar raportul GED/PIB era de 56,8%.

Țara a profitat de schimbarea neașteptată a sentimentelor investitorilor cu o emisiune de datorie de excepție, vânzând euroobligațiuni 2026 și 2029 în valoare de 2 mld. EUR la 30 ianuarie, după o emisiune de obligațiuni triple de 4 mld. USD la începutul lunii ianuarie. Astfel, datoria externă a guvernului a crescut la 64,8 mld. euro la sfârșitul lunii ianuarie, de la 57,7 mld. euro la sfârșitul anului 2022.

Datoria externă a sectorului nefinanciar a crescut doar marginal la 27,3 mld. euro, iar datoria externă a băncilor s-a redus la 10,7 mld. euro.

Datoria externă, fără a include împrumuturile intragrup (contabilizate și ca investiții străine directe), a fost de 106,3 miliarde EUR.

Împrumuturile intragrup au crescut moderat de la 43,5 mld. euro la sfârșitul anului 2022 la 43,9 mld. euro la sfârșitul lunii ianuarie.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online