Decalajul extern al României se reduce în ianuarie, investițiile străine directe se dublează

28

 

Deficitul cronic de cont curent (CA) al României s-a redus cu 17% față de anul precedent, la 949 milioane de euro, iar investițiile străine directe (ISD) de capitaluri proprii au crescut de mai mult de două ori în ianuarie, la 202 milioane de euro, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).

Astfel, deficitul de CA pe 12 luni a scăzut marginal până la 26,4 mld. euro (9,3% din PIB). Aceasta este o imagine deosebit de luminoasă (și rară) pentru balanța externă a României, care s-a deteriorat constant în ultimii doi ani.

Raportul dintre decalajul CA și PIB aproape s-a dublat în ultimii doi ani: de la 4,9% în 2019-2020 la 7,2% în 2021 și 9,3% în 2022. O deteriorare suplimentară ar declanșa ajustarea BdP prin ajustări ale cursului de schimb, indiferent de preferința băncii centrale pentru alte mijloace mai sustenabile, cum ar fi îmbunătățirile structurale la nivelul economiei reale.

Organismul de prognoză de stat preconizează un deficit nominal plat al CA în acest an, ceea ce ar duce la un raport negativ mai mic între CA și PIB (8,5% în acest an și, sperăm, 6,8% până în 2026). Astfel de așteptări se bazează pe ipoteze precum consumul intern moderat (+2,4% în acest an de la +4,6% în 2022 și +6,5% în 2021) și creșterea moderată (+6,5% de la +10,2% în 2022) a formării brute de capital fix pe fondul unei creșteri lente a PIB-ului (+2,8% de la +4,9% în 2022).

Îmbunătățirea raportului dintre diferența dintre CA și PIB ar fi astfel obținută prin expansiunea PIB-ului nominal care, la rândul său, se datorează mai degrabă inflației și doar parțial creșterii economice reale.

În ceea ce privește factorii determinanți ai soldului CA în ianuarie, îmbunătățirea s-a datorat unui excedent mai puternic al serviciilor.

În general, deficitul pentru comerțul cu bunuri s-a adâncit cu 14% față de anul precedent, ajungând la 2,17 miliarde EUR, iar excedentul comerțului cu servicii a crescut cu 83% față de anul precedent, ajungând la 1,15 miliarde EUR.

Soldul veniturilor primare (dividende, dobânzi, salarii) a revenit la un deficit de 100 mil. euro de la un excedent de 89 mil. euro în ianuarie 2022, în timp ce excedentul veniturilor secundare (transferuri către gospodării și Guvern) a crescut de 2,5 ori, ajungând la 264 mil. euro.

Investițiile străine directe (ISD) au crescut cu 35% față de anul precedent, ajungând la 1,17 miliarde EUR, dar, mai important, ISD de capitaluri proprii au crescut de mai mult de două ori, ajungând la 202 milioane EUR. În ultimele 12 luni, investițiile străine directe au ajuns la 9,92 miliarde EUR (mai puțin de 3,5% din PIB).

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online