Deficitul de comerț exterior al României a crescut cu doar 10% în ianuarie, față de anul precedent

42

 

Atât exporturile, cât și importurile sunt sezonier scăzute în România în lunile decembrie și ianuarie, iar anul acesta nu a făcut excepție: exporturile au crescut cu 6% an/an, la 7,16 miliarde de euro, iar importurile cu 6,8% an/an, la 9,50 miliarde de euro, în prima lună a anului 2023, potrivit datelor INS. Având în vedere dinamica prețurilor, acest lucru s-ar putea traduce printr-o contracție a comerțului exterior în termeni de volum.

În contextul comparativ, PIB-ul României a crescut cu 19% în 2022, atunci când este exprimat în monedă locală sau străină (euro), în mare parte datorită unui deflator al PIB de aproximativ 13,5%.

Astfel, deficitul comercial a crescut într-adevăr cu 10% față de anul precedent, ajungând la 1,95 miliarde de euro – cel mai mic deficit comercial din ultimele 12 luni.

Organismul de prognoză de stat nu se așteaptă la nicio îmbunătățire a deficitului extern cronic al țării. Dimpotrivă, conform ultimelor previziuni publicate la 26 ianuarie, CNP se așteaptă ca deficitul comercial al României să se mărească cu aproximativ 20% în acest an, ajungând la 39,9 miliarde EUR, deoarece exporturile sunt văzute ca fiind în creștere cu 10,6% în ritm anual (la 102,6 miliarde EUR) și importurile cu 12,5% în ritm anual (la 142,6 miliarde EUR).

Motoarele ar fi în egală măsură consumul final, care se așteaptă să încetinească și să avanseze cu doar 2,4%, dar și formarea brută de capital fix (+6,2%).

Astfel, Guvernul nu se așteaptă la o consolidare vizibilă a capacității de export a României în perioada de prognoză (până în 2026). Acesta ar trebui să fie unul dintre obiectivele mecanismului de reziliență și a sutelor de milioane de euro acordate companiilor private sub formă de subvenții pentru capacitățile de producție.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online