Dialogul dintre premierul Nicolae Ciucă și robotul ION, regizat

46

 

Robotul ION bazat pe Inteligență Artificială (AI) nu este încă finalizat, iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost direcționat în ședința de Guvern din 1 martie, a recunoscut Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful departamentului AI al Humans AI, compania care coordonează acest proiect, informează Hotnews.

Clarificarea acestui aspect a venit ca urmare a multiplelor comentarii de după acel moment, de la începutul ședinței de Guvern din 1 martie.

Reprezentantul firmei care a organizat momentul dialogului premierului României, Nicolae Ciucă, cu o oglindă pe care era scris ION, ca interfață a unui așa-zis program dezvoltat pe bază de inteligență artificială, a recunoscut că dialogurile au fost înregistrate în prealabil și că cineva a redat înregistrările, dar susține că “sistemul poate face și răspunsuri, cu siguranță”, scrie HotNews.ro.

Nici premierul Ciuca, nici un alt membru al echipei G0verbmebt nu au spus că nu a fost un moment real de interacțiune AI-umană.

Consilierul virtual ION a primit, în prima săptămână de la lansare, o jumătate de milion de mesaje și tag-uri de la români. Educația, îmbunătățirea sistemului de sănătate publică și a condițiilor pentru persoanele cu dizabilități sau vârstnice – principalele teme.

Pe lângă necesitatea îmbunătățirii sistemelor de educație și de sănătate din România, cetățenii și-au exprimat îngrijorarea față de salariile și pensiile mici, în contextul inflației și al creșterii prețurilor, atât la alimente, cât și la medicamente și servicii medicale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. În ceea ce privește condițiile de trai din marile orașe, românii au transmis numeroase mesaje specifice legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-și dorința de a avea mai multe parcuri și spații verzi, piste de biciclete, dar și de eficientizare a traficului în marile orașe, primele locuri pentru feedback fiind București, Brașov și Ploiești. Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și lupta împotriva corupției au completat lista subiectelor abordate de români în interacțiunea cu ION.

Consilierul virtual ION a avut, la 10 zile de la lansare, peste 1 milion de vizite pe site, peste o jumătate de milion de mesaje. De asemenea, aproape 1.000 de persoane au aplicat pentru a se alătura echipei de cercetare sau de voluntariat ION: olimpici internaționali, studenți români la Cambridge, Oxford, Harvard și facultăți de tehnologie de top din România. Zeci de companii private vor să se implice în proiect (românești și străine), să susțină dezvoltarea ION, să îi ofere putere de calcul, iar aproape 10.000 de oameni au votat pentru ca ION să vină în orașul lor. În acest moment, Bucureștiul este pe primul loc, urmat de Iași, Cluj și Timișoara.

ION a mai fost implicat într-un scandal după ce echipa din spatele său a fost acuzată că a folosit o fotografie într-un clip video aparținând unei școli din comuna Ciugud.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online