DIICOT: 20 de persoane au fost ridicate şi sunt audiate în legătură cu infracţiuni de evaziune fiscală cu materiale de construcţii

23

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Pitești au ridicat joi 20 de persoane care urmează să fie audiate la Serviciul Teritorial Pitești în legătură cu infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul achizițiilor intracomunitare cu materiale de construcții, cu un prejudiciu estimat la aproximativ cinci milioane de euro.

Procurorii, alături de polițiștii de la Biroul de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) București, Craiova, Călărași și Dâmbovița, au acționat joi pentru destructurarea a trei grupuri infracționale organizate constituite din 31 de suspecți (printre care se află și trei cetățeni arabi) implicați în această grupare, informează un comunicat al DIICOT remis joi .

“Din materialul probatoriu administrat rezultă suspiciunea rezonabilă că, profitând de scutirea achizițiilor comunitare de la plata taxei pe valoarea adăugată, persoanele bănuite că au constituit grupul infracțional organizat s-au aprovizionat cu fier și oțel-beton de la societăți comerciale din Bulgaria. Marfa a fost vândută prin intermediul a două societăți comerciale din județul Argeș, colectând cu această ocazie taxa pe valoare adăugată”, se arată în comunicat.

Procurorii DIICOT Pitești au administrat probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că — pentru a nu vira la bugetul de stat taxa pe valoare adăugată colectată — membrii grupului infracțional organizat au creat un circuit fictiv al documentelor, care atestă în mod nereal faptul că marfa, provenită în fapt de la societățile comerciale din Bulgaria, a fost livrată de societăți comerciale rezidente, deducând astfel, în mod nejustificat, taxa pe valoare adăugată colectată.

“Transportul fierului și oțelului-beton de la furnizorii reali din Bulgaria către depozitele societăților comerciale din județul Argeș a fost realizat cu mijloace de transport ale societăților comerciale controlate de către membrii grupului infracțional organizat, conducătorii auto folosiți prezentând la punctul de trecere a frontierei Giurgiu CMR-uri din care rezultă că marfa transportată provine de la alte societăți comerciale din Bulgaria decât furnizorii reali, iar beneficiarii acesteia sunt societăți comerciale din Ungaria, România fiind doar țară de tranzit”, precizează comunicatul.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului infracțional organizat sunt suspectați că pentru a da circuitului fictiv al documentelor o aparență de realitate, societățile comerciale din județul Argeș au plătit societăților comerciale de tip fantomă, prin bancă, contravaloarea mărfurilor, inclusiv a taxei pe valoarea adăugată, însă o parte din aceasta a fost retrasă în numerar, sub diverse pretexte, de către membrii rețelei.

“O altă parte din taxa pe valoare adăugată dedusă în mod nejustificat de către societățile comerciale din județul Argeș, prin înregistrarea unor operațiuni comerciale fictive în contabilitatea firmelor, a fost folosită pentru a putea vinde sub prețul pieței și pentru a-și crea astfel un avantaj față de agenții economici din același domeniu cu un comportament loial față de concurență și corect din punct de vedere fiscal. În final, societățile de tip fantomă au fost cesionate unor cetățeni arabi care le-au stabilit sediile la cabinetele individuale ale unor avocați din București”, mai arată procurorii.

În urma perchezițiilor domiciliare s-au identificat documente contabile, telefoane mobile, sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice, carduri bancare etc. De asemenea, a fost ridicată suma de 224.000 lei, în vederea indisponibilizării prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului.

Cele 51 de percheziții domiciliare în Pitești și județul Argeș, București, localitatea Corabia — județul Olt, județul Călărași și județul Dâmbovița au fost efectuate cu sprijinul și suportul tehnic asigurat de Serviciul Român de Informații și sprijinul IPJ Argeș, al IJ Jandarmi Argeș, al Grupării Mobile de Jandarmi Craiova și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București — ‘Vlad Țepeș’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online