Dispariția minereului de uraniu din Libia ridică temeri privind securitatea nucleară

23

Aproximativ 2,5 tone de minereu de uraniu au dispărut în Libia, ceea ce se crede a fi cea mai mare cantitate pierdută vreodată, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la securitatea materiei prime nucleare în această țară nelegiuită din nordul Africii.

O miliție libiană a declarat ulterior că forțele sale au localizat materialul, dar analiștii au declarat că dispariția sa a provocat temeri că a fost luat în numele unei țări care încearcă să dezvolte arme nucleare.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat joi că inspectorii săi au descoperit că 10 butoaie cu uraniu au dispărut dintr-un depozit din Libia, o țară aflată în mare parte sub controlul milițiilor. Acesta a declarat că va lucra “pentru a clarifica circumstanțele îndepărtării materialului nuclear și locația sa actuală”.

Khaled al Mahgoub, șeful unității de presă din cadrul miliției autointitulate Armata Națională Libiană, a declarat ulterior pe Facebook că butoaiele lipsă au fost găsite la 5 km de depozitul în care fusese depozitat uraniul. El a arătat imagini cu butoaie albastre într-o locație din deșert.

AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, nu a confirmat dacă acestea erau butoaiele lipsă.

Scott Roecker, vicepreședinte al securității materialelor nucleare la Nuclear Threat Initiative, o organizație non-profit cu sediul în SUA, a declarat că, după cunoștințele sale, aceasta a fost de departe cea mai mare cantitate de minereu de uraniu care a dispărut vreodată.

“Nu există niciun risc de radiații”, a spus el. “Dar îngrijorarea este: cine ar vrea să achiziționeze material care este materie primă pentru arme nucleare?”.

El a spus că o preocupare majoră este că ar fi putut fi furat în numele unei țări cu un program nuclear încă necunoscut, dar că “nu ar exclude Iranul și Coreea de Nord” ca potențiali cumpărători.

AIEA le-a spus membrilor într-o declarație confidențială că a fost nevoie de o “logistică complexă” pentru a ajunge la sit, care nu se află sub controlul guvernului din Tripoli, a raportat miercuri agenția de știri Reuters.

Al Mahgoub a susținut că butoaiele au fost probabil furate de un “grup rebel ciadian” care și-ar fi imaginat că în depozit se află arme și muniții, dar apoi le-a abandonat în deșert atunci când au constatat că nu le mai folosesc.

Wolfram Lacher, expert în Libia și asociat senior la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, a declarat că depozitul, pe care organismul ONU nu l-a numit, se afla probabil în regiunea centrală Sabha.

“De la începutul anului 2019, această zonă se află sub Haftar, care și-a consolidat controlul în timp”, a declarat Lacher, referindu-se la Khalifa Haftar, șeful miliției Armatei Naționale Libiene.

Al Mahgoub a acuzat AIEA că nu a reușit să furnizeze echipamentul de protecție pe care, potrivit lui, l-a promis în 2020 pentru gărzile de la sit, pentru a le proteja împotriva efectelor nocive ale radiațiilor. El a susținut că acest lucru a însemnat că gărzile trebuie să se poziționeze departe de depozit.

El a mai spus că se tem de probleme de sănătate precum “paralizia și infertilitatea”. Cu toate acestea, Roecker a declarat că nu este nevoie de echipament de protecție pentru persoanele care lucrează în apropierea minereului de uraniu.

Lacher a declarat că forțele Grupului Wagner, organizația de mercenari ruși care îl sprijină pe Haftar, au fost staționate în două locații din apropierea depozitului, care conține uraniu cumpărat în epoca lui Muammer Gaddafi, dictatorul libian care a fost ucis într-o revoltă populară susținută de NATO în 2011.

Minereul de uraniu nu este imediat util pentru producția de energie sau pentru fabricarea de arme, ci trebuie să treacă mai întâi printr-un proces de îmbogățire.

Gaddafi a urmărit cândva să producă arme nucleare, pentru care a cumpărat stocuri de uraniu din străinătate pentru ceea ce se spunea că ar fi fost un program aflat într-o fază foarte incipientă.

Dar în 2003, ca parte a unui acord de reconciliere cu Occidentul după invazia americană din Irak, a declarat că renunță la programul său de producere de arme nucleare, chimice și biologice și a deschis instalațiile secrete pentru inspecție.

Inspectorii au eliminat ultimul uraniu îmbogățit din Libia până în 2009, dar au rămas stocuri de minereu de uraniu neîmbogățit.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online