Disputele comerciale transatlantice trec pe un nou ritm controlat de SUA

76

 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, sosește vineri la Washington pe fondul a ceea ce pare o dispută tipică SUA-UE. Adoptarea în Statele Unite a unor noi măsuri de politică industrială, cum ar fi Actul de reducere a inflației și Actul Chips and Science Act a provocat mult scrâșni din dinți la Bruxelles. Mulți europeni consideră că SUA, pentru a se înarma mai bine în competiția cu China, iau decizii fără să acorde prea multă atenție intereselor economice europene.

De fapt, mai degrabă decât să semene cu rândurile anterioare pe probleme precum subvențiile pentru avioane sau standardele sanitare, această dezbatere este probabil să urmeze un nou ritm pentru relațiile economice dintre SUA și Europa. Numiți-o „coordonare ex-post”.

 SUA acționează fără a-și consulta serios aliații europeni.

Există un răspuns previzibil furios de peste Atlantic. Guvernul SUA își exprimă surprinderea și îngrijorarea că aliații sunt supărați și trimite diverși trimiși la nivel înalt în capitalele europene pentru a asculta cu atenție plângerile și a se angaja să le abordeze. Președintele anunță apoi că a auzit și a înțeles aceste preocupări, că există o sumă limitată pe care o poate face în acest stadiu, dar apoi va oferi o concesiune simbolică. Europenii se declară mulțumiți de efortul lor de a-i determina pe americani să-și abordeze problemele. Ceea ce nimeni nu pare să observe este că SUA au reușit în acest proces să obțină aproape tot ce își dorește.

Acesta este șablonul pe care l-a urmat administrația Biden în timpul retragerii din Afganistan și în dezbaterea Aukus din 2021, când SUA au mers pe spatele Franței pentru a încheia un nou pact de apărare cu Australia și Marea Britanie. Și pare să fie ritmul emergent în reacția la actul IRA și Chips.

Pentru a vedea acest proces în acțiune, luați în considerare mai detaliat abordarea europeană a IRA. Un lucru curios s-a întâmplat în drumul spre aprobarea acelui proiect de lege în Congresul SUA. Nimeni nu a luat în considerare impactul său asupra Europei. În ciuda implicațiilor potențial devastatoare ale proiectului de lege a 369 de miliarde de dolari în subvenții pentru climă asupra industriei europene, îndelungata dezbatere asupra sa abia dacă a menționat efectul său asupra aliaților Americii de peste Atlantic.

Și mai ciudat, această lipsă de atenție față de efectul negativ al proiectului de lege asupra aliaților europeni sa extins la europenii înșiși. Guvernul canadian a văzut pericolele pe care le conține proiectul de lege și a reușit, printr-o campanie de lobby concertată, să obțină o excepție de la prevederile sale „Cumpărați America”. Se pare că nu a existat un efort european similar.

Odată ce proiectul de lege a fost adoptat, a existat un protest în diferite zone din Europa, în special în Franța. Dar comisia lui von der Leyen încă insistă că IRA este o contribuție cheie la efortul de combatere a schimbărilor climatice. În loc să conteste SUA direct la Organizația Mondială a Comerțului sau să caute în alt mod represalii, Comisia Europeană a ales să susțină că UE derulează deja un program de subvenții ecologice care îl depășește pe cel al Americii și să caute scutiri.

„Împreună”, s-a lăudat von der Leyen, „numai UE și SUA propun aproape 1 miliard de euro pentru a accelera economia energiei curate”. Cu alte cuvinte, UE nu are nevoie de un răspuns puternic la IRA; poate doar să-și sporească actualele subvenții verzi.

Guvernul SUA a sprijinit cu calm acest răspuns de cooperare.

Administrația Biden a decis să „se plece ușor în fața presiunii europene” și este probabil să permită companiilor europene un anumit acces la beneficiile noii legislații. Biden și von der Leyen vor anunța probabil un astfel de compromis vineri.

În anii precedenți, SUA nu ar fi luat niciodată în considerare inițiative precum IRA fără consultare, știind că asigurarea parteneriatului european pe inițiative geoeconomice era atât necesară, cât și netrivială. Europenii ar fi participat la primele etape ale formulării acestor politici, ocazionand probabil multe negocieri și compromisuri dure.

În prezent, însă, coordonarea ex-post funcționează, deoarece dependența profundă și în creștere a UE în materie de securitate de SUA înseamnă că guvernele europene nu au de ales decât să amâne Washingtonul cu privire la problemele de securitate. Și, dintr-o perspectivă americană, integrarea crescândă a sferelor de securitate și economice, în special în lupta cu China, înseamnă că aproape fiecare problemă este o problemă de securitate. IRA, de exemplu, este atât politica economică internă, cât și o armă pentru SUA în lupta cu China. America se așteaptă ca europenii să amâne în privința celei din urmă și să ignore în mare parte primul. Până acum, funcționează.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online