Drăgaica, târgul dintre ţări

31

Câteva sute de persoane au participat sâmbătă, 11 iunie, la Buzău, la spectacolul de deschidere a Târgului Drăgaica, o sărbătoare cu caracter folcloric şi comercial care timp de mai multe secole a facilitat legăturile dintre Ardeal, Moldova şi Țara Românească.

Târgul Drăgaica se desfăşoară în perioada 12-24 iunie şi culminează pe 24 iunie cu Ziua Drăgăicii.

“În acest an numărul comercianţilor este mai ridicat cu aproape 20 la sută faţă de anul trecut, aceştia provin din 12 judeţe, în special din zona limitrofă Buzăului. Și anul acesta, conform tradiţiei, sunt prezente toate provinciile istorice, Ardealul, cu produse de artizanat şi colaci secuieşti din Covasna şi Harghita, Moldova, cu renumitele produse din piele şi blănuri naturale, Muntenia, cu jocuri distractive şi de agrement”, a declarat primarul în exerciţiu al municipiului Buzău, Fănică Bârlă.

La rândul său, Adriana Stuparu de la Centrul cultural Alexandru Marghiloman al municipiului Buzău a declarat că “tradiţia merge mai departe”.

“Pe acest drum al transhumanţei, agricultorii, păstorii şi meşteşugarii din cele trei ţări româneşti se întâlneau în acest târg la vremea când drăgaica dădea în floare, îşi vindeau produsele şi statorniceau solide relaţii de neam”, a mai declarat sursa citată.

Potrivit sursei citate, spectacolul folcloric care prefaţează deschiderea propriu-zisă a târgului Drăgaica va fi susţinut de trupele Kronos, Nemuritorii şi alţi interpreţi de muzică populară.

Târgul Drăgaica a coborât treptat din Munţii Buzăului la Curbura Carpaţilor, devenind începând cu anul 1864 unul dintre cele mai importante branduri ale oraşului Buzău.

După al Doilea Război Mondial, Drăgaica Buzăului făcea parte dintre cele mai renumite târguri din ţară, rivalizând cu cele din Fălticeni, Bârlad, Vidra-Vrancea, Câmpulung Muscel şi Muntele Găina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online