Economia americană se îndreaptă spre probleme, semnalează principalul indice economic

44

Indicele economic principal al SUA a scăzut cu 0,3% în februarie – a 11-a scădere consecutivă – continuând să semnaleze o recesiune viitoare.

Economiștii intervievați de Wall Street Journal au prognozat o scădere de 0,4%.

Indicele economic principal, cunoscut și sub numele de LEI, este o măsurătoare a 10 indicatori concepută pentru a arăta dacă economia se îmbunătățește sau se înrăutățește. Raportul este publicat de către organizația non-profit Conference Board.

Economia a încetinit din cauza sfârșitului stimulentelor pandemice și a efectelor inflației ridicate, care a forțat Rezerva Federală să crească ratele dobânzilor.

Costurile mai mari ale împrumuturilor domolesc de obicei inflația, dar cu prețul unei creșteri economice mai slabe.

Deși indicele principal semnalează de luni de zile o recesiune, economia este încă în expansiune. O mare întrebare este dacă ultima criză bancară va sfârși prin a deveni un punct de cotitură. Până în prezent, autoritățile de reglementare par să fi limitat pagubele.

 Opt din cei 10 indicatori urmăriți de Conference Board au scăzut în februarie.

Între timp, o măsură a condițiilor economice curente a crescut cu doar 0,1% în februarie.

Așa-numitul indice de întârziere – o privire în oglinda retrovizoare – a crescut, de asemenea, cu 0,1%.

Privind înainte: “Indicele economic principal indică în continuare riscul de recesiune în economia americană”, a declarat Justyna Zabinska-La Monica, manager senior al indicatorilor ciclului economic în cadrul consiliului.

“Cele mai recente turbulențe financiare din sectorul bancar american nu sunt reflectate în datele LEI, dar ar putea avea un impact negativ asupra perspectivelor dacă persistă”, a spus ea.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online