Economia subterană a României, printre cele mai mari din Europa

80

 

Estimată la 29% din PIB-ul oficial, economia subterană a României este printre cele mai mari din Europa, după cele din Bulgaria (33,1%) și Croația (29,7%), potrivit unui studiu realizat de Departamentul pentru politici economice, științifice și de calitate a vieții, la cererea unei comisii din Parlamentul European.

Raportul, este semnat de profesorul Friedrich Schneider, unul dintre cei mai importanți cercetători ai acestui fenomen.

Astfel, dacă în 2003, economia subterană din România reprezenta 33,6% din PIB, în 2019, aceasta a scăzut la 26,9%. În 2020, economia informală a crescut la 29,3%, scăzând marginal un an mai târziu.

Iar pentru anul 2022, Schneider estimează că nivelul economiei informale va rămâne ușor peste 29% din PIB.

“Se consideră că principalii factori care stau la baza acestei creșteri începând cu 2020 sunt indicatorii macroeconomici, cum ar fi rata șomajului și PIB-ul pe cap de locuitor. Cheltuielile publice uriașe pentru infrastructură, subvențiile acordate întreprinderilor și transferurile speciale către persoane fizice, care au dus la o creștere considerabilă a PIB-ului, combinate cu o scădere a șomajului, ar trebui să contribuie la reducerea dimensiunii economiei subterane în majoritatea țărilor europene și din OCDE în următorii ani”, susțin autorii studiului.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online